NIEUWSB&W

DVD-forum kiest voor HD DVD

Redactie HiFi.nl | 05 augustus 2004 | B&W

(gezien op het internet)

Fabrikanten steunen Blu-ray; DVD Forum kiest voor HD DVD

Het officiƫle DVD Forum heeft de HD DVD aangewezen als opvolger van de huidige dvd-standaard, meldt ZDNet. Het jarenlange gesteggel tussen de twee concurrerende high definition dvd-schijfjes, HD DVD en Blu-ray, is hiermee niet over: het alternatief Blu-ray wordt in tegenstelling tot de eerste ondersteund door grote partijen op de markt.

Hieronder bevinden zich onder andere Philips, Sony, Matsushita (Panasonic), Dell en Hewlett-Packard.
Het verschil tussen de twee schijven is de diepte van de data-opslaglaag. Terwijl Blu-ray haar data 0,1 millimeter onder de oppervlakte opslaat, houdt de door Toshiba en NEC ontwikkelde HD DVD een diepte van 0,6 millimeter aan. Dit is identiek aan die van de dvd. Gevolg is dat HD DVD 15 GB per kant kan opslaan, terwijl Blu-ray aan elke kant 27 GB ruimte heeft. Deze alternatieve standaard vereist wel een nieuw productieproces.
Panasonic had in maart al een Blu-ray-recorder gereed; Sony heeft eveneens een exemplaar ontwikkeld en ondersteunt Blu-ray bovendien met de spelcomputer PlayStation3, die in 2005 op de E3 gepresenteerd wordt. De eerste HD DVD-recorder zou daarentegen pas in 2005 door Toshiba op de markt worden gebracht.

Microsoft meldde 27 juli dat het nieuwe besturingssysteem Longhorn de HD DVD ondersteunt. Of ook het alternatief Blu-ray op het systeem werkt, is niet duidelijk. In ieder geval is Longhorn nog niet gebruiksklaar en de strijd tussen de twee schijfjes voorlopig onbeslist. De standaard met het grootste veroverde marktaandeel vindt waarschijnlijk haar weg naar de consument.

MERK

EDITORS' CHOICE