NIEUWSB&W

iTunes op mobieltje


Redactie HiFi.nl | 28 juli 2004 | B&W

(gezien op het internet)

Apple en Motorola gaan samenwerken om muziek uit iTunes of de online muziekwinkel naar mobiele telefoons te brengen. Motorola wil hun nieuwste generatie mobiele telefoons voor Apple`s muziekbeveiliging geschikt maken.

MotorolaApple`s systeem voor beheer van digitale rechten, Fairplay, zal in de toekomstige Motorola toestellen worden ingebakken. Wie zijn muziek beheert via iTunes, kan deze overbrengen naar de telefoon. Daaronder vallen ook in de iTunes Music Store (iTMS) gekochte nummers.

De topmannen van beide bedrijven overladen elkaar in het officiƫle persbericht met lof. Ed Zander van Motorola noemt Apple "een merk dat synoniem is met gebruiksgemak en legale downloads" terwijl Apple topman Steve Jobs "verheugd is om met Motorola potentieel 1,5 miljard mobiele bellers van iTunes te voorzien."

iTunes software wordt straks bij alle voor muziek geschikte toestellen van Motorola standaard meegeleverd. De nieuwe toestellen zullen naar verwachting in het eerste kwartaal van volgend jaar beschikbaar komen.

Fairplay kwam recent in het nieuws toen RealNetworks bekend maakte dat het een methode heeft ontwikkeld om het eigen Real-formaat op de iPod te brengen. Standaard speelt de iPod alleen MP3 en Fairplay-beveiligde muziek. Deze integratie maakt het voor andere muziekwinkels moeilijk om de honderdduizenden iPod-bezitters te verleiden ook bij hen muziek in te slaan.

RealNetworks` software, dat Harmony is gedoopt, maakt het gebruik van het Real-formaat ook op andere geblokkeerde spelers mogelijk. Als grootste legale muziekboer is Apple natuurlijk een interessant doelwit. Officieel heeft Apple nog niet gereageerd op RealNetworks ramkraak, maar het is niet uitgesloten dat het als tegenzet Fairplay aanpast.

RealNetworks zegt bij de ontwikkeling van het alternatief binnen de grenzen van de wet te zijn gebleven. Het uitpluizen van de werking van een product, de zogenaamde reverse engineering, heeft het RealNetworks mogelijk gemaakt om zonder licentie van Apple toch met Fairplay overweg te kunnen.

Analisten gaan ervan dat mp3-telefoons snel aan populariteit zullen winnen, eigenlijk net zoals dat is gebeurd met telefoons met een ingebouwde camera daarin. Het neemt echter niet weg dat mobiele telefoons maar een beperkte opslagcapaciteit hebben en dat ze het daardoor nooit echt zullen kunnen opnemen tegen harddisk-spelers zoals de iPod.

Apple-baas Steve Jobs heeft in eerder stadium al laten weten dat Apple trouwens weinig verdient aan de liedjes die worden verkocht via de iTunes-winkel. De winkel wordt vooral gezien als een aanvulling die meer iPods moet doen verkopen. Die strategie lijkt te werken. Vorig kwartaal verkocht Apple 860,000 iPods. Dat zijn er 304,000 meer dan in hete eerste kwartaal van 2003, toen er nog helemaal geen iTunes winkel was.

Zowel de aandelen van Apple als Motorola stegen als gevolg van het nieuws over hun partnerschap.

MERK

EDITORS' CHOICE