NIEUWSB&W

iPod vs Vaio Pocket Music Player


Redactie HiFi.nl | 12 juli 2004 | B&W

(gezien op het internet)

Apple zegt dat Sony onjuiste informatie geeft over de nieuwe muziekspeler die het onlangs lanceerde. Volgens Sony kunnen er 13 duizend liedjes op bewaard worden op de harde schijf van 20GB, meer dan de vijfduizend die er passen op de 20GB iPod. Maar volgens Apple verzuimt Sony te vermelden dat er kwaliteitsverlies optreedt. 
  
Apple iPod M3-speler2Hoewel Steve Jobs tijdens toespraken graag de concurrentie de loef afsteekt, reageert Apple doorgaans niet op uitlatingen of nieuwe producten van concurrenten. Het was Sony die met de introductie van zijn concurrent voor de iPod een reactie uitlokte.

Volgens Sony passen er op de Network Walkman 13 duizend liedjes, tegenover 5 duizend op de 20GB iPod. Apple beschuldigd Sony van het "misleiden" van consumenten. Tegenover MacCentral zegt Greg Joswiak, vice president van hardware product marketing bij Apple: “Het werd tijd om dingen recht te zetten. We zijn teleurgesteld dat Sony ervoor heeft gekozen om mensen te misleiden. We willen dat consumenten de juiste informatie hebben, zodat ze appels met appels kunnen vergelijken.”

De discussie spitst zich toe op de technologie die gebruikt wordt om de liedjes op te slaan. Sony gebruikt de technologie ATRAC3, waarmee bestanden gecomprimeerd worden. Dit kan in verschillende bitrates, de laagste versie van 48 kbps zorgt ervoor dat er 13 duizend liedjes op de Network Walkman passen. Apple gebruikt zelf de technologie AAC, op basis van 128 kbps, daarmee passen er minder liedjes op de iPod, maar is de geluidskwaliteit beter. “ATRAC3 op basis van 48kbps is verre van cd-kwaliteit,” zegt Joswiak.

Sony reageert in Amerikaanse media boos op de uitlatingen van Apple. Tegenover de Wall Street Journal zegt Todd Schrader, vice president portable audio products, dat “de walkman altijd gedraaid heeft om keuze”. Consumenten kunnen zelf bepalen in welk formaat ze hun muziek willen beluisteren, wie kiest voor kwaliteitsverlies wint daarmee de capaciteit voor 13 duizend liedjes, is zijn redenering.

Sony HDD spelersZowel de spelers van Apple als Sony bieden de mogelijkheid om te kiezen in welke ‘bitrate’ de muziek op de speler gezet moet worden. De ‘bitrate’ van 132 bij Sony, vergelijkbaar met de 128 kbps bij Apple, biedt ruimte voor 5 duizend liedjes op de Network Walkman, evenveel als op de iPod van 20GB van Apple.

Deze week maakte Apple bekend dat het de iPod Mini in de rest van de wereld zal lanceren op 24 juli, in de Verenigde Staten is het apparaat al op de markt.  Eerder moest het bedrijf de introductie in overige landen uitstellen, als reden gaf het hiervoor de grote vraag in de Verenigde Staten. De prijs van de iPod Mini komt op 269 euro, dat is dertig euro lager dan eerder dit jaar was verwacht toen de muziekspelers werden geïntroduceerd. De iPod Mini bevat een harde schijf van 4 GB, de overige iPod’s zijn er in 10GB, 20GB en 40GB.

De concurrentie op de markt voor draagbare (digitale) muziekspelers neemt ondertussen toe. Behalve Sony’s Network Walkman zijn er recent ook de Iriver en iAudio bijgekomen. Dell heeft al langer een concurrent van de iPod op de markt, het biedt Amerikaanse bezitters van een oudere versie van de iPod nu honderd dollar aan wanneer ze deze omruilen voor de Dell DJ15.

MERK

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »