NIEUWSB&W

Direct Cut SA-CD


Redactie HiFi.nl | 02 juli 2004 | B&W

(ingezonden mededeling)

Terwijl zich in de strijd om het muziek-medium van de toekomst een definitieve overwinning lijkt af te tekenen voor Super Audio CD presenteerde een relatief kleine buitenstaander op de recente High End 2004 in München "Direct Cut" SA-CD.

Daarmee heeft het Duitse label Stockfish Records zichzelf in één klap op de wereldkaart gezet. De man achter dit bedrijfje, Günther Pauler, had SA-CD buiten de deur gehouden, zolang een consequente toepassing van deze technologie in het gehele traject van opname tot mastering niet mogelijk was. Er was tot voor kort namelijk geen apparatuur om muziekbestanden in DSD-vorm (zoals ze uiteindelijk op de SA-CD worden gezet) te bewerken.  Daarvoor moest men telkens terug naar PCM (de kwalitatief mindere CD-norm). De verliezen die hierbij optreden lijden dus onvermijdelijk tot een niet optimaal resultaat. Sinds kort kan Stockfish DSD-bestanden wel zonder omzetting naar PCM bewerken, afmixen en masteren. Omdat men daarmee SA-CD in zijn volle potentie kan horen, spreekt Pauler ook wel van "True SA-CD". Hij heeft het procédé nog verder geperfectioneerd door de zgn. "Cutting Master"(een AIT-band) direct over te zetten naar de glazen Sa-CD master, waarvan de uiteindelijke schijfjes worden gedupliceerd. Vandaar "Direct Cut".

Sara K.Deze ontwikkleing sluit logisch aan bij de Direct Metal Master Cut Vinyl reeks, die Stockfish vorig jaar startte. Een doorontwikkelde DMM-technologie (Direct Metal Mastering) vormt de basis.  Pauler heeft een verbeterde snijbeitel - met piëzo-keramiek i.p.v. spoelen - ontwikkeld en het probleem aangepakt van de ongewenste diepte-modulatie van de groef; die leidt tot vervormingen in het laag. De 180-grams persingen van Pallas dragen verder bij aan de topkwaliteit van bijv. het jongste dubbelalbum van Sara K.

 

Klik hier voor aanvullende informatie

MERK

EDITORS' CHOICE