NIEUWSB&W

High End


Marc Brekelmans | 17 juni 2004 | B&W

Waarschijnlijk is de term “High End” de meest misbruikte term in audioland. Volgens Robert Harley (schrijver van het standaardwerk “The Complete Guide to High End Audio” ) kwalificeert apparatuur zich als High End “als muziek en de kwaliteit van zijn reproductie er voor de fabrikant er echt toe doen” Voorwaar een ruim begrip. Het maakt wel meteen het verschil duidelijk tussen wat wij verstaan onder HiFi en wat er zoal bij de grootgrutters aan elektronica te koop is. In de praktijk wordt in Nederland echter vaker het criterium van prijs gehanteerd. Ook esoterische producten krijgen vaak het predikaat High End, vaak terecht soms onterecht. In deel 3 van het High End Munchen verslag beschrijft Rene van Es een groot aantal merken, sommige manifesteren zich als echte High End producten en andere vallen, ondanks hun pretenties, door de mand. Lees het derde en laatste deel van het verslag waarin Rene u deelgenoot maakt van zijn ervaringen.
Als je de gemiddelde HiFi-liefhebber vraagt een aantal High End merken te noemen, is de kans groot dat daar ook Accuphase tussen zit. Vandaag hebben wij dan ook een recensie van dit prachtige product in combinatie met Cabasse luidsprekers.
Dat ook meer betaalbare producten onder de noemer High End kunnen vallen is een onderwerp van eeuwigdurende discussie. Laten we maar gewoon zeggen dat in deze prijsklasse echte HiFi gemaakt kan worden (en gemaakt wordt!). Ook u hebt invloed op het uiteindelijke klankmatige resultaat van uw installatie. Door bijvoorbeeld uw monitor luidsprekers op een paar goede stands te plaatsen kunt u de klankmatige prestaties van uw set dramatisch verbeteren. Rene van Es heeft de proef op de som genomen met een paar Alphason stands in combinatie met zijn eigen (zeer betaalbare) Mordaunt Short luidsprekers.

Redactie HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl:


Hardware

Accuphase E-307/DP-77 en Cabasse Kara, door Ted Joos
Het is een aparte ervaring als je plotseling in het bezit bent van een set, waarvan je voorheen alleen maar hebt durven dromen. Helaas is het bezit tijdelijk en vraag je jezelf tijdens deze periode af of je niet voorgoed bent ‘verpest’.
Het was een erg aangename belevenis om tijdelijk bezitter te mogen zijn van de Accuphase / Cabasse High-End combinatie. Doordat de importeur bereid was om voor langere periode de set ter beschikking te stellen heb ik een goed beeld kunnen krijgen van het luisteren op topniveau. En dit blijkt toch een heel andere ervaring dan het beluisteren van een dergelijke combinatie op een beurs of in een winkel.

High End (c) Xingo

Alphason Aragon AG60-s, door Rene van Es
Wie monitor luidsprekers koopt is vrijwel altijd aangewezen op stands. Je moet ze tenslotte op oorhoogte weten te brengen. Voor veel mensen zijn luidsprekerstands een sluitpost op de begroting en dat is jammer. Als u bewust een keuze maakt tussen design en functie, dan kan ik mij dat nog voorstellen, maar als u als muziekliefhebber kiest voor een “flubber” tafeltje of “pruts” stand om zelfs maar budget luidsprekers een plaatsje te geven, dan doet u zichzelf ernstig te kort.

High End (c) Xingo


Achtergrondartikelen – Columns

Op de Televisie, door Rene van Es 
Ik begin langzaam te beseffen waarom televisie dominee’s in de USA een groot succes nummer zijn. “Wat er op de televisie wordt gezegd is waar”. Kritiekloos kennelijk, want een grote groep Nederlanders neemt de uitspraken zo maar over.


Showverslagen

High End Munchen deel 3, door Rene van Es
Derde en laatste deel van het High End Munchen verslag. “Beloofd is beloofd, deel drie van het verslag van de High End show is getikt. Het laatste deel waarin beschreven die merken die nog niet aan de beurt zijn geweest en toch interessant genoeg zijn om melding van te maken.”

High End Munchen 2004 (c) Xingo

Software

TACKER – Addiction, door Michel Wanner
Tacker is de nieuw band van de in medialand niet geheel onbekende Eric Corton. De acteur (o.a. Wodka and Lime)  van origine is een veelzijdig man en presenteert bij BNN op radio 2 en 3FM. Daarnaast schrijft hij songs voor diverse bands en toerde hij de afgelopen twee jaar met zijn eigen trio door het land.

Swimming PoolSwimming Pool, door Jan Luijsterburg
`Thriller`, staat er op de zijkant van het doosje om Swimming Pool, want de mensen hebben graag een oriëntatiepunt als ze een DVD kopen of huren. Wie bij deze genreaanduiding denkt aan peinzende politie-inspecteurs komt bedrogen uit. Wel gaat het hier over een schrijfster van werken over dergelijke figuren. Sarah Morton zin in een impasse, en onderbreekt haar succesvolle reeks Inspecteur Dorwell-mysteries. Met haar beleven we een ander mysterie: dat van het creatieve proces.

Envy the West - Folding Fangs, door Jan Luijsterburg
Organisch, puur en recht uit hart, zo kan de muziek van Envy the West uit mijn woonplaats Roosendaal wel gekenmerkt worden. Niks gladgestreken perfectie. Bezonken, sfeervol en lichtjes rammelend zijn de wegen. Onopgesmukt, somber peinzend en vooral spannend. Gitaren, verrassende elektronische accenten en een onvaste grafstem.

 


 

MERK

EDITORS' CHOICE