NIEUWSB&W

Digitenne digitale videorecorder

Redactie HiFi.nl | 17 juni 2004 | B&W

Digitenne brengt een tv-ontvanger annex videorecorder met harde schijf op de markt waarmee tot 44 uur televisieprogramma`s opgenomen kunnen worden. Het apparaat is de eerste in zijn soort dat bij Digitenne te koop is.

Digitenne verkoopt televisieabonnementen in concurrentie met de kabelbedrijven. De televisiesignalen zijn, in grote delen van de Randstad, met een speciale ontvanger via de ether te ontvangen. Het nieuwe apparaat in de Digitenne-winkel koppelt opnamemogelijkheden aan de tv-ontvanger.

Dat meldt David de Jong via het weblog bij zijn Dutchmedia.nl. De nieuwe ontvanger is van het merk Topfield en speciaal voor Digitenne ontworpen. De Jong legt uit dat Nederlandse digitale televisie specifieke eisen aan de hardware stelt.

De Topfield bevat een harde schijf van 80 gigabyte, waarmee tot 44 uur televisie opgenomen kan worden. Dit type apparaten wordt ook wel omschreven met de term personal videorecorder (PVR).

Live-televisieuitzendingen kunnen je met de digitale videorecorder ook `pauzeren`, aldus Digitenne: "[Je] kunt bijvoorbeeld met de tijdverschuivings-functie een voetbalwedstrijd of film die live wordt uitgezonden pauzeren als de deurbel of telefoon gaat, om na het afhandelen van het gesprek weer rustig verder te gaan daar waar je gebleven was."

In de Verenigde Staten is een vergelijkbaar apparaat al langer op de markt. De Tivo ontvangt digitale satelliet- en kabeltelevisiesignalen. Ook de Tivo bevat een harde schijf met tientallen gigabytes opslagruimte, wat pauzering van live-programma`s mogelijk maakt. Het bedrijf maakte onlangs bekend zijn kastje ook te koppelen aan internet, waardoor gebruikers liedjes en films kunnen downloaden.

Naast digitale ethertelevisie begint ook de uitrol van digitale radio in Nederland. Eind februari 2004 startte de Publieke Omroep met etheruitzendingen van Radio 1, 2 en 3FM via Digital Audio Broadcasting (DAB). Uit een scoop van Dutchmedia bleek echter begin juni dat het Ministerie van Economische Zaken de zaken nog niet op orde heeft bij de regeluring van digitale radio.

MERK

EDITORS' CHOICE