NIEUWSB&W

Herstel muziekindustrie?

Redactie HiFi.nl | 28 mei 2004 | B&W

De muziekindustrie houdt dit jaar rekening met herstel. Het gaat ervan uit dat de muziekverkopen dit jaar zullen aantrekken en dat er eindelijk weer meer muziek zal worden verkocht. De koepelorganisatie van platenmaatschappijen, de IFPI, toont zich optimistisch.  
 
Eindelijk herstel voor muziekindustrie?    
 
Massive Attack - 100th WindowSteeds meer nieuwe legale muziekdownloaddiensten in combinatie met campagnes die erop gericht zijn  illegale kopieën tegen te gaan, vormen voor de muziekindustrie redenen om optimistisch te zijn. Keith Jopling, hoofd marktonderzoek van koepelorganisatie "International Federation for the Phonographic Industry" zegt tegen de BBC: "Er zit een kentering aan te komen."

Nadat de cd-verkopen de afgelopen jaren wereldwijd een neerswaartse spiraal lieten zien zijn de eerste tekenen van herstel te zien. In 2003 daalden de cd-verkopen nog met 7,6 procent. Het was het vierde jaar achter elkaar dat de verkopen daalden. Nu zijn muziekdownloads goed voor 1 a 2 procent van de totale omzet van de platenindustrie, maar volgens Jopling zou dat in de loop van volgend jaar wel eens 4 a 5 procent kunnen zijn. Het herstel zal in belangrijke mate uit de Verenigde Staten moeten komen. De cd-verkopen daar zijn dit jaar tot nu toe met 9.4 procent toegenomen. "Dat is een ongelofelijke prestatie," aldus Jopling.

Over muziek-downloadiensten zoals Napster, OD2 en iTunes zegt Jopling: "Volgens mij zorgen muziekdowload-diensten zoals Napster en iTunes ervoor dat er ook meer songs worden verkocht. Wat ons ook sterk is dat we zien dat mensen die online muziek luisteren vaak ook meer cd`s kopen."

De IFPI van Joling kondigde in maart van dit jaar nog aan dat het in navolging van de Amerikaanse muziekindustrie rechtszaken zou beginnen tegen 247 mensen die muziek ruilden in Duitsland, Italië, Denemarken en Canada. De IFPI hoopte daarmee de snelle groei van online piraterij in de kiem te smoren. Maar vooralsnog lijken Europeanen zich niets aan te trekken van de aangekondigde juridische stappen.

Dertig procent van de consumenten met een breedband internetverbinding in zowel Europa als Noord-Amerika maakt gebruik van peer-to-peer netwerken voor het uitwisselen van bestanden. Europeanen downloaden echter veel vaker grote (film)bestanden via peer-to-peerprogramma`s zoals Bittorent, Kazaa en eDonkey
 

MERK

EDITORS' CHOICE