Harman introduceert DPR receivers

Redactie HiFi.nl | 14 april 2004 | Harman Kardon

(ingezonden mededeling)

New York, maart 2004, Het is volgens Harman Kardon het meest revolutionaire audionieuws van het jaar: Harman Kardon introduceert haar eerste Digital Path Receivers – baanbrekende 7.1 kanalen audio/video receivers die een geheel nieuwe weg inslaan in audio/video receivers. De slanke en gedistingeerd vormgegeven DPR 2005 en DPR 1005 behoren tot de eerste receivers ter wereld die van ingang tot uitgang een geheel digitale signaalweg hebben, naast nog vele andere innovaties die het audio/video receiver platform voor de toekomst bepalen – nu al.

Carsten Olesen, Harman Kardon productmanager, legt uit: “Onze DPR Digital Path Receivers zijn een echte doorbraak in audio/video receiver technologie. Deze DPR’s maken gebruik van digitale technologie en bereikt daarmee een mijlpaal in de receiverontwikkeling, met prestaties en een functionaliteit die ongekend is. Beide modellen bezitten een uitzonderlijke combinatie van superieure weergave, bedieningsgemak en flexibiliteit in opzet, terwijl de aantrekkelijke vorm ze ideaal maakt voor gebruikers die een werkelijk hoogwaardige audio/video receiver willen integreren in een stijlvol en elegant home entertainment systeem.

Klik hier voor een vergrote afbeelding

De Harman Kardon DPR 2005 en DPR 1005 maken gebruik van de allernieuwste technologieën voor Pulse Width Modulation (PWM – Puls Breedte Modulatie) digitale versterkers voor een groot uitgangsvermogen en superieure lage impedantie sturing, zodat de receivers ook de meest gecompliceerde luidsprekerbelastingen op een fors volume kunnen sturen. De DPR 2005 levert 7 x 120 watt uitgangsvermogen (in 8 ohm, 20 Hz – 20 kHz, <0,15% THV, alle kanalen uitgestuurd), en de DPR 1005 levert 7 x 70 watt uitgangsvermogen (in 8 ohm, 20 Hz – 20 kHz, <0,15% THV, alle kanalen uitgestuurd).
De digitale technologie van de receiver biedt aanzienlijke voordelen zowel voor de prestaties als voor de vormgeving. In de DPR 2005 en de DPR 1005 wordt het digitale audiosignaal van bronnen als een DVD-speler, HDTV settop box, satelliet receiver of CD-speler direct naar het DPS deel van de receiver en dan naar de digitale versterker gezonden en blijft in de gehele versterker – van ingang tot eindversterker – binnen het digitale domein. De verliezen en de vervorming die optreedt in alle extra digitaal naar analoog omzettingen in conventionele versterkers zijn daarmee geëlimineerd – in de signaalweg vindt geen D/A-conversie plaats tot het signaal de luidsprekeruitgang bereikt. Bovendien, omdat geen versterkingen en negatieve terugkoppelingen worden toegepast, is de versterker geheel fase coherent en treden geen vertragingen en TIM (transiënt intermodulatie) vervorming op.
Een ander voordeel van het DPR-systeem is dat het ook efficiënter is dan conventionele versterkerontwerpen: er wordt meer elektrische energie in bruikbaar versterkervermogen omgezet. Het gevolg is dat er minder warmte wordt ontwikkeld en dat met kleinere koellichamen kan worden volstaan, ondanks de aanwezigheid van zeven krachtige eindtrappen. Het resultaat is dat de DPR 2005 en DPR 1005 aanzienlijk compacter zijn dan conventionele A/V-receivers, wat ze toepasbaar maakt op plaatsen waar grote A/V apparatuur teveel ruimte zou innemen.

De DPR 2005 en DPR 1005 bezitten beide meerdere S-Video en composiet video in- en uitgangen en automatisch worden S-Video signalen omgezet naar parallelle composiet video uitgangssignalen, om de verbindingen te vereenvoudigen en gebruik van alle typen TV’s mogelijk te maken.
Naast de uitgebreide reeks videoverbindingen, biedt de receiver een groot aantal digitale en analoge in- en uitgangen, plus A/V-aansluitingen op de voorzijde met een dubbelfunctie; deze kunne n worden omgeschakeld voor opname of weergave voor gebruik van een camcorder, draagbare audiospeler of andere componenten voor zowel opname als weergave.
De DPR 2005 en DPR 1005 zijn ontwikkeld voor meerzone/meerkamer toepassing en bezitten versterkerstrappen met toewijsbare surround kanalen, zodat deze geconfigureerd kan worden voor zowel 7.1 kanalen gebruik als 5.1 kanalen plus een stereo zone.

De geweldige prestaties en de functionaliteit worden geëvenaard door de stijlvolle en gedistingeerde, elegante industriële vormgeving. De bovenzijde van het front is in beide gevallen glanzend zwart, de volumeregelaar is omgeven door een blauwe verlichting, terwijl de contrasterende gebogen en neerklapbare onderzijde alle minder vaak gebruikte bedieningsorganen verbergt. De tweeregelige dot-matrix display kan desgewenst worden gedimd of uitgeschakeld. De vormgeving past voortreffelijk bij de andere Harman kardon audio/video componenten en luidsprekers, maar ook bij home entertainment systemen die opgebouwd zijn rond een plasmascherm of high-tech televisietoestellen.

De Harman Kardon DPR 2005 Digital Path Receiver is leverbaar zomer 2004 voor een adviesprijs van 1.999 euro  De Harman Kardon DPR 1005 Digital Path Receiver is leverbaar zomer 2004 voor een adviesprijs van 1.699 euro.

Harman Kardon


EDITORS' CHOICE