NIEUWSB&W

Panasonic Blu-Ray-diskrecorder


Redactie HiFi.nl | 25 maart 2004 | B&W

(ingezonden mededeling)

Panasonic heeft een Blu-Ray-diskrecorder gereed, waarmee tot 50 Gigabyte aan data kan worden gebrand. Komende augustus zal de stand-alone-versie van het apparaat in Japan op de markt gebracht worden. De verkoopprijzen van de recorders houdt Panasonic nog stil. Eerst wordt de presentatie van Sony’s Blu-Ray-diskrecorder in april afgewacht.

Panasonic brengt diverse versies van de Blu-Ray-branders uit, waaronder een stand-alone- en een externe brander voor de pc. De website heise.de meldt al een paar specificaties van de stand-alone-recorder. Met een speciale Blu-Ray-laser is het mogelijk zeer precies te branden, waardoor het heel eenvoudig is om twee lagen boven elkaar te branden. Er wordt zelfs al gesproken over de ontwikkeling van vierlaagsschijfjes met een opslagcapaciteit van 100 GB.
De beschermingslaag van zo’n Blu-Ray-disk is slechts 0,075 mm dik, waardoor het zeer gevoelig is voor krasjes en vingerafdrukken. Daarom brengt Panasonic ze eerst nog in speciale cartridges op de markt en gaat intussen door met het ontwikkelen van een harde coating voor de disks. Door een hardere coating kunnen ze in de toekomst zonder cartridges worden uitgebracht en dus tegen lagere productiekosten worden gemaakt.
Er worden drie capaciteiten gerealiseerd, met 23,3, 25 en 27 GB opslagruimte. De eerste twee zullen het eerst geĂŻntroduceerd worden, omdat ze eenvoudiger te produceren zijn.
Velen zien in Blu-Ray de opvolger van de huidige dvd-standaard. Het DVD Forum heeft al eind 2002 zijn goedkeuring aan het formaat gegeven. Overigens is Blu-Ray, zoals eerder vermeld, niet het enige nieuwe dvd-formaat. Zo hebben NEC en Toshiba de HD DVD ontwikkeld. Ook aan dit formaat is door het DVD Forum goedkeuring gegeven.

MERK

EDITORS' CHOICE