NIEUWSB&W

Discussie auteursrechten


Redactie HiFi.nl | 25 januari 2004 | B&W

Zoals bekend is het illegaal downloaden van muziek de muziekindustrie een doorn in het oog. Vele acties zijn er al ondernomen om het fenomeen een halt toe te roepen, geen een is er tot nu toe geslaagd. De laatste ontwikkeling is een CD met twee bestanden, maar daar lijken de maatschappijen zichzelf mee in de voet te schieten.

CD

Op deze zogenaamde double session cd`s staat zowel een beveiligde versie van het nummer als een nummer in het Windows Media formaat op het schijfje. De reden hiervoor is de storm van kritiek te doen luwen die ontstond na de eerste CD`s met beveiligde nummers. Deze waren niet af te spelen in alle CD apparatuur en al zeker niet met PC`s. Daarmee overtraden de maatschappijen de rechten van de consument, was de veelgehoorde kritiek. Met de nieuwe CD`s bieden de maatschappijen een track aan die in, de meeste, CD spelers af te spelen is en een track speciaal voor de PC gebruiker.

Beide tracks zijn niet te kopiëren, dus de oplossing lijkt gevonden. Lijkt, want het systeem van de platenmaatschappij keert zich nu tegen zich. De rechthebbenden hebben nu geclaimd dat ze ook dubbele auteursrechten dienen te betalen, daar hun nummer twee keer wordt gebruikt. Een situatie die duidelijk niet in het draaiboek van de maatschappijen voorkwam. Op dit moment zijn de onderhandelingen in volle gang, maar tot nu toe zonder resultaat.

MERK

EDITORS' CHOICE