NIEUWSB&W

CD reviews: Tijd voor Muziek

Redactie HiFi.nl | 25 november 2003 | B&W

Recent verschenen op HiFi.nl de volgende CD-recensies:

Rchestra (Weeshuis/Echo`s)
‘Weeshuis’ is een van de sterkste Cd’s die in Nederland zijn gemaakt de laatste jaren. Alle nummers zijn boeiend en uitstekend opgenomen en geproduceerd. Hulde hier aan opnametechnicus Henk Wanders. ®chestra is op zich al een sterke groep, maar de toevoeging van de nieuwe Nederlanders is helemaal af. De stukken zijn niet streng nagespeeld, maar hebben precies de juiste mengeling van westers en oosters. Net zoals onze samenleving hoort te zijn.

Elles SpringsElles Springs
Met deze zes stukken laat Elles Springs horen dat er talent aanwezig is. Het is te hopen dat deze Amuse Oreil leidt tot een grotere bekendheid en een volgende CD. Zie je Elles Springs ergens aangeplakt staan, ga er dan naar toe.

Britten - St Nicolas
Net als St. Nicolas werd Psalm 150 (Op. 67) geschreven voor een jubilerende school, nu de basisschool van de componist zelf. Het eenvoudige stuk, hier uitgevoerd door het New London Children`s Choir en het London Schools Symphony Orchestra, is zo geschreven dat iedereen mee kan spelen in de meeslepende canon die een mooie afsluiting van deze CD vormt. Een decemberplaatje dat zeker ook de rest van het jaar voor veel genoegen kan zorgen.

Luigi Boccherini
Naast het Stabat Mater zijn twee strijkkwintetten opgenomen. Boccherini schreef vooral veel voor deze vrij ongebruikelijke bezetting omdat zijn opdrachtgever al een strijkkwartet in dienst had. Boccherini schoof daar dan als extra cellist bij aan, zodoende. Het zijn mooi uitgebalanceerde stukken die zich niet houden aan de gebruikelijke dramatische opbouw van de delen. Dat is typerend voor de componist: hij ging altijd zeer vrij te werk. In deze uitvoering leidt het tot prachtige, meeslepende muziek. Alles buitengewoon fraai opgenomen in de Waalse Kerk in Amsterdam.

Belle and Sebastian
Vreemde titel, apart bandje ook. Uit Glasgow, ooit begonnen als afstudeerproject van Stuart Murdoch op de kunstacademie, maar wegens succes wat uit de hand gelopen. Dit zesde album sinds 1996 komt na een periode van bezinning. Bezettingswijzigingen, verandering van platenmaatschappij en voor het vroeger zeer introverte gezelschap buitensporig veel optredens gingen vooraf.

Veel leesplezier!

MERK

EDITORS' CHOICE