NIEUWSB&W

Advanced TFT


Redactie HiFi.nl | 06 oktober 2003 | B&W

Sharp wordt algemeen gezien als één van de belangrijkste producenten van LCD televisies. De Aquos serie is een goed voorbeeld van hoogwaardige, gebruiksvriendelijke schermen in een redelijke prijsklasse. Recentelijk werd nog de eerste draadloze versie van de Aquos gepresenteerd, nu komt het bedrijf met een geheel nieuwe LCD techniek.

Advanced TFT

Het nieuwe type LCD display is echter minder geschikt voor in de woonkamer. De specifieke eigenschappen van Advanced-TFT zoals Sharp de vinding noemt, maken dat de toepassing met name is gericht op mobiele apparatuur. Het nieuwe schermpje varieert van ruim 3 centimeter tot 17 centimeter en verbruikt minder energie dan de nu toegepaste technologie. Ondanks deze energie afname is het beeld toch scherper en feller.

Helaas zijn er nog geen foto`s beschikbaar van toepassingen, maar eind dit jaar moet de techniek zijn primeur beleven op wereldwijde technologie beurzen en tentoonstellingen. In 2004 zullen dan de eerste apparaten, zoals mobiele telefoons, digitale agenda`s en digitale camera`s op de markt verschijnen, waarbij deze techniek is gebruikt.

Naast de lage energiebehoefte hebben de nieuwe schermen ook nog eens het voordeel dat de kijkhoek aanzienlijk groter is en het contrast van het scherm met 300:1 aanzienlijk hoog is. Met de opkomst van UMTS en bewegende beelden via het draadloze netwerk heeft Sharp ook al rekening gehouden met het kunnen tonen van videobeelden.

MERK

B&W


EDITORS' CHOICE