NIEUWS

Brand Stuut en Bruin

Redactie HiFi.nl | 22 september 2003 | B&W

(Het onderstaande bericht is integraal overgenomen uit de Haagsche Courant)

Speciaalzaak in audio-apparatuur Stuut & Bruin aan de Prinsegracht blijft twee tot drie maanden gesloten na de verwoestende brand van zaterdagavond. Alleen al in de etalage van de drie verdiepingen tellende zaak is voor zo`n 90.000 euro aan apparatuur verloren gegaan.

Brand treft Stuut en Bruin Den HaagEigenaar W. Stuut `plengt` een dag na de brand `een diepe traan`. "Het is een totale ravage. Wij waren in 1957 de eerste hifi-zaak van Nederland. Een speciaalzaak voor mensen die naar muziek willen luisteren. Een cd opzetten en in een stoel gaan zitten, zoals ze een concert in de Philipszaal beluisteren. De brandweer heeft voor een vermogen weggehaald uit het pand. De leukste dingen hebben we na de zomeruitverkoop altijd in de etalage staan. De nieuwe snufjes uit Amerika. Daar stond alleen al voor tussen de 80- en 90.000 euro." Stuut, zoon van de oprichter van de zaak en zelf een jaar voor zijn pensioen, kwam zaterdagavond toevallig langs de zaak rijden. "Ik ben jazzliefhebber en had een afspraak met Ed Nypels van de Jazzclub aan de overkant van de Prinsegracht. Het viel me op dat een deel van de verlichting in onze etalage niet brandde en nadat ik mijn auto had geparkeerd, kwamen de vlammen uit de eerste etage. Ze zeggen wel dat toeval niet bestaat, maar dit is bizar."

Omdat de zaak extreem goed is beveiligd, had de brandweer moeite om binnen te komen. "Je ziet het aan de etalageruit. Wel beschadigingen, maar de brandweer kon het glas niet kapotslaan. En uitgerekend die avond had ik mijn sleutels niet bij me!" De brandweer heeft, eenmaal binnen, met behulp van een warmtecamera de vuurhaard opgezocht, die tussen de vloer naar de tussenverdieping bleek te zitten. Het hele pand stond toen al zwaar onder de rook. De ruiten op de derde verdieping zijn door de brandweer ingeslagen.

Op de tweede verdieping is een muur voor de ramen gebouwd en kon helemaal niet worden geventileerd. Stuut & Bruin wordt geleid door de zonen van de oprichters Stuut en Bruin. "De eerste zaak zat aan de overkant van de Prinsegracht en stamt uit 1948", zegt J. Bruin. "Radio`s." In 1953 kwam er op de Prinsegracht een televisiewinkel bij en in 1957 de hifi-zaak, compleet met showrooms op verschillende etages. Stuut: "Zo`n brand is altijd mijn grootste nachtmerrie geweest."

MERK

EDITORS' CHOICE