NIEUWSQuadral

Quadral: stereo-surround

Redactie HiFi.nl | 17 september 2003 | Quadral
Zeskanaals surround sound weergave uit slechts twee fraaie luidsprekers is niet mogelijk, dacht u? Dat kan wel degelijk! Het Magique systeem van quadral bevat daarvoor drie afzonderlijke tweeweg systemen in één kast, die volledig onafhankelijk van elkaar werken. Daardoor zijn twee Magiques, een Magique F (front) en een Magique R (rear), genoeg voor een complete 5.1 of 6.1 reproductie.

Quadral Magique

Maar hoe klinkt het wanneer er drie verschillende signalen komen van één enkele luidspreker? Buitengewoon goed! En dat komt doordat het geluid van de linker- en rechterkanalen gericht wordt op de zijwanden van de kamer en de luisteraar dus indirect bereikt. Op die manier lijkt het geluid niet van de luidspreker te komen, maar van de linker- of rechterzijde van de ruimte. Alleen de centrale bron, de centrum luidspreker, werkt met normale directe afstraling.

Zelfs wanneer een Magique F wordt gebruikt als tweekanaals systeem, aangesloten op de televisie, wordt een aanmerkelijke verbetering in het stereo-effect bereikt. Een Magique R als achterluidspreker is zeer geschikt om bestaande surround systemen af te ronden. Het spreekt voor zich, dat de twee Magiques optimaal gebruikt kunnen worden voor 5.1- of 6.1-kanaals surround sound, aangevuld met een subwoofer die is geschikt voor de allerlaagste bastonen.

De ontwerpers hebben er echter nog iets aan toegevoegd: Magique F kan op vrijwel elk televisietoestel worden gemonteerd dankzij een meegeleverd telescoopstatief. De bijgeleverde zes-aderige flatcable kan gemakkelijk onder het tapijt of achter de plint worden verborgen. Daarbij maken de kleurcodering van de aders en de schroefaansluitingen het installeren van de Magique tot een fluitje van een cent.Als extra is een Design Stativ M leverbaar voor plaatsing op de vloer.


EDITORS' CHOICE