NIEUWSYamaha

Negen kanalen

Redactie HiFi.nl | 04 september 2003 | Yamaha

Yamaha heeft de RX-Z9 uitgebracht, de eerste digitale Home Theater Receiver die in staat is negen kanalen te verwerken. De nieuwe krachtpatser heeft een vermogen van 7 x 170 Watt en 2 x 50 Watt, wat in totaal maar liefst 1.290 Watt oplevert. De versterking heeft een hoge accuratesse door de toevoeging van Yamaha`s eigen digitale Top-ART (Total Purity Audio Reproduction Technology). Er wordt gebruik gemaakt van een symmetrische drive en een volledig push/pull circuit.

Yamaha RX-Z9

De meeste formaten kennen geen geheimen voor de RX-Z9. Daaronder vallen Dolby Digital EX, Dolby ProLogic II, DTS-ES Discrete, DTS-ES Matrix 6.1, DTS 96/24 en Neo:6. De nieuwe geluidsprocessor techniek van het bedrijf, HD CINEMA DSP, maakt gebruik van vier 32 bit LSI`s, die een groot scala aan muziek en filmgeluiden reproduceert. Tot 51 surround programma`s bieden een uitgebreide keuze aan luister opties, zoals SILENT CINEMA voor surround achtige weergave via een koptelefoon en THX Ultra II nabewerking. Natuurlijk worden ook SACD en DVD Audio niet over het hoofd gezien en is er een iLink Digital audio interface voor de meest natuurgetrouwe weergave van deze bronnen.

De beeldkwaliteit kan worden verkregen via directe component video up conversie, waardoor een hogere kwaliteit wordt bereikt dan bij signaal inputs. Andere kenmerken zijn Progressive Scan Video Output, Time Base Corrector, Motion Adaptive Noise Reduction en Faroudja`s DCDi verwerking.

Een unieke eigenschap is door Yamaha zelf ontwikkeld. Onder de naam YPAO (Yamaha Automatic Parametric Room Acoustic Optimizer) is er een functie die de gebruiker in staat stelt met een simpele druk op de knop de instellingen aan te passen aan de akoestiek van de ruimte waarin de Z9 zijn werk moet doen.

In de herfst zal Yamaha voor het eerst het apparaat in de, Amerikaanse, winkels hebben liggen voor een prijs rond de 4.500 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE