NIEUWSB&W

Songs from the second floor


Redactie HiFi.nl | 17 juni 2003 | B&W

Zo af en toe lopen de HiFi.nl-auteurs tegen echte pareltjes aan. Dit "overkwam" ook filmfanaat Jan Luijsterburg. In een uitgebreide recensie beschrijft hij echter niet een, maar twee parels...

1. Filmfreak DistributieFilmfreak
...
een klein, onafhankelijk opererend bedrijfje dat DVD`s en videobanden uitbrengt. Ontstaan uit onvrede over het filmaanbod wordt de naam eer aangedaan met zeer bijzondere titels. Het is tevens een statement tegen de Amerikaanse overheersing in bioscoop en videotheek: de Filmfreak bracht nog geen enkele film uit de Verenigde Staten uit. De ambitie is "een selectie samen te stellen van het beste wat de internationale cinema te bieden heeft" (www.filmfreaks.nl).

en

2. Songs from the second FloorSongs from the second floor
...
een film die met geen andere te vergelijken is. Andersson houdt zich aan geen enkele filmconventie, en ontwikkelde een volstrekt eigen visuele stijl. Ook qua thematiek is zijn ambitie gigantisch: de verbeelding van het leven anno nu. Een ongekende onderneming, en een onvergelijkbare kijkervaring. Ik heb de film nu vier keer gezien en zal er nog vaak naar kijken, je blijft je verbazen. Ieder beeld is van een enorme kracht en schoonheid, nieuwe betekenissen en associaties blijven bovenkomen, en je blijft ook even hard lachen.

Lees de volledige recensie hier.

MERK

EDITORS' CHOICE