NIEUWSSony

SACD Sony

Redactie HiFi.nl | 17 juni 2003 | Sony | Importeur: Sony Nederland

Tijdens de onlangs gehouden Home Entertainment Show in San Fransisco, heeft Sony de nieuwe referentie Super Audio CD speler getoond, de SCD-XA9000ES. Hifi.nl berichtte hier al eerder over (zie artikel), maar nu zijn er meer details bekend. Duidelijk is dat de nieuwe SACD speler een groot aantal technische verbeteringen heeft die de muziekliefhebbers in staat stellen te genieten van mooie, dynamische muziek van één van de ongeveer 800 titels die beschikbaar zijn.

Sony XA9000ES

De SCD-XA9000ES maakt gebruik van multi-channel management, een techniek die zorgt voor flexibiliteit en kwaliteit. Zo kun je met de techniek de bass aanpassen aan verschillende luidspreker systemen voor het beste resultaat. Verder bevat de speler een krachtige digitaal naar analoog converteerder met liefst 18 aparte DAC chips. Dat zijn er zes per kanaal en dat levert weer een ongekende precizie en een minimun aan ruis tijdens weergave.

Zoals we al meldden in het eerdere artikel heeft de 9000 serie een uniek kenmerk, namelijk de i.Link digitale output. Enerzijds maakt een dergelijke verbinding de serie ideaal om te gebruiken met de nieuwste digitale verzend technieken, maar ook is het conform de laatste specificaties van het Super Audio CD formaat.

De verbeteringen:

  • Het optische lees systeem maakt gebruik van een tweevoudig laser pick-up mechanisme. De XA9000ES is dan ook niet alleen geschikt voor SACD, maar ook voor CD en CD-R/-RW discs.
  • De stroomvoorziening verloopt geheel apart voor het audio systeem en voor het digitale systeem. Met name de ongewenste trilling worden hierdoor voorkomen.
  • Het chassis is verstevigd, ook weer om de trillingen te voorkomen.
  • Het aluminium design is voor iets gekanteld, zodat de belangrijkste bedieningsknoppen makkelijk te bereiken zijn.

Sony verwacht de speler in het najaar op de markt te brengen voor een prijs rond de 3.000 euro.


EDITORS' CHOICE