NIEUWSB&W

Steun HighMAT nog miniem

0 | 15 mei 2003 | B&W

Een nieuwe download voor Windows XP maakt het mogelijk om cd`s zo te branden dat ze beter te lezen zijn door bijvoorbeeld dvd-spelers. De zogeheten High Performance Media Access Technology (HighMAT) zorgt er voor dat data (cd’s of dvd’s met video, foto’s of muziek) op een gestandaardiseerde manier wordt gebrand. De technologie wordt vooralsnog alleen ondersteund door Microsoft, Panasonic en FujiFilm.

Dankzij HighMat organiseert bestanden op een vaste manier, zodat onder meer dvd-spelers en stereotorens muziek sneller herkennen en afspelen. De aanwezigheid van HighMAT zou de cd-recordables niet minder compatible maken, zodat er geen problemen ontstaan met oudere toestellen.

De HighMAT-technologie moet ingebouwd zijn in een toestel alvorens je de technologie kunt gebruiken. Verwarrend genoeg zijn er zijn drie niveaus van HighMAT-ondersteuning, te herkennen aan het logo dat te vinden is op het desbetreffende apparaat. HighMAT is ook niet echt een `brede` standaard te noemen: hoewel ook je ook schijfjes mag vullen met mp3`s en jpeg`s, is de keuze voor videobestanden beperkt tot Windows Media 9.

De update bestaat uit twee aparte downloads. Een extensie voor de Windows XP CD Writing Wizard introduceert een nieuwe optie bij het branden van cd`s en de HighMAT PC Viewer laat je een cd bekijken zoals de maker het bedoeld heeft. De software is afkomstig van het consortium achter de technologie en in principe wordt het niet door Microsoft actief ondersteund, al heeft het softwarebedrijf er wel aan meegewerkt.

MERK

EDITORS' CHOICE