NIEUWS

Martin Logan Aeon i ESL

Redactie HiFi.nl | 13 april 2003

MartinLogan intoduceert nieuwe Aeon "i" luidsprekers

Martin Logan LogoMartinLogan heeft een aantal dagen geleden de Aeon i ESL (ElectroStatic Loudspeaker) aangekondigd. De Aeon i bouwt verder op de basis van de Aeon luidspreker met meerdere nieuwe design-innovaties, waaronder het nieuwe "Generation 2" elektrostatische paneel met "ClearSpar" technologie, een "NAC" (natural ambience compensation) driver op de achterzijde van de kast, een verbeterde laagweergave en een hoogwaardigere afwerking van zowel kast als paneel. Vergeleken met de Aeon luidspreker zijn alleen de vorm van de kast, de afwerkingsopties van de houtrails, de netsnoeren en spikes hetzelfde gebleven.

Het nieuwe "Generation 2" elektrostatische paneel van de Aeon i bezit de "ClearSpar" technologie, voor een kleine impedantietolerantie en maximale adhesie en slijtvastheid. Bovendien geven de doorzichtige spacers tussen stator en membraan de Aeon i een transparante look en zijn efficiëntie en dynamisch bereik verhoogd.

Martin Logan Aeon iNAC (natural ambience compensation) verbetert de afstraling, voor betere prestaties bij luisteren buiten de "sweet spot", dus ongeacht het aantal luisteraars, zittend of staand. De NAC-schakeling is parallel aanwezig in de signaalweg en is desgewenst uit te schakelen, naar gelang de wens van de gebruiker.

De prettig gedimensioneerde Aeon i gebruikt een hoogwaardige aluminium woofer en een kast met bass-reflex werking voor genoeg "punch", zonder de overgang naar het paneel te verslechteren.

MartinLogans hybride luidsprekertechnologie zorgt voor gecontroleerde dispersie en dynamisch bereik, waarbij kamer-interacties worden geminimaliseerd. De Aeon i heeft een betere hoge frequentie respons en precisie door een nieuw ontworpen wisselfilter, audiofiele componenten en een hard-wired crossover. De exclusief voor de Aeon i ontwikkelde componenten en zijn elektrostatische en dynamische drivers combineren tot een luidspreker met een enorme transparantie, lineariteit en homogeniteit.

De verbeterde afwerking bestaat uit een nieuwe semi-glanzende duurzamere finish voor de kast en nieuwe statoren met "Meteor" afwerking. De Aeon i is leverbaar in een verscheidenheid aan met de hand afgewerkte houten zij-panelen en wordt geleverd met ETC (Energy Transfer Coupling) spikes voor een betere bas-weergave en stabielere ruimtelijke afbeelding. De luidsprekerklemmen zijn geschikt voor bi-wiring/bi-amping en zijn zeer stevig aan te draaien zonder gereedschap.

De prijs van de Aeon i in licht eiken afwerking ligt op  4950,- euro per paar en incl. BTW.

(GvdZ)


EDITORS' CHOICE