NIEUWSMeridian

Update: Meridian DSP7000 luidspreker

Redactie HiFi.nl | 12 maart 2003 | Meridian

Meridian Audio DSP7000Meridian brengt een nieuwe high-end speaker op de markt

Meridian Audio Limited heeft details bekend gemaakt van de laatste product ontwikkelingen betreffende het DSP7000 aktief luidspreker systeem.

In het kort betreft het hier twee vier-weg DSP aktieve luidsprekers met:
- afgeronde behuizing met geavanceerd dempingssysteem;
- pianolak afwerking in diverse kleuren;
- zelf omvattend audio systeem;
- elke luidspreker heeft vier drivers, vier versterkers, drie digitale omzetters, digitale filters en een geavanceerd geluidsbewerking syteem genaamd DSP techniologie;
- bedienbaar met een Meredian systeem afstandsbediening incl. volume regeling, lagetonen, hogetonen, luister hoek, fase balance regeling en absolute fase;

Elke DSP7000 maakt gebruik van twee hoog rendement ‘lange slag’ bas drivers. De hoge -en middentoon luidsprekers zijn in separate behuizingen gemonteerd.  De hogetoner is een semi-hoorn dome composiet luidspreker met een zilveren spreekspoel. De middentoner wordt ingevuld door een speciaal ontwikkelde 160 mm polypropylene unit. 

The luidsprekers worden aangestuurd door vier onafhankelijke eindversterkers met hoog vermogen en lage terugkoppeling. De combinatie van geoptimaliseerd magnetisch design, nauwkeurige aarding and zeer snelle uitgangscomponenten zorgen voor een extreem lage ruis, hoog detail en snelle bas. Het gehele elektronische samenbouw wordt van vermogen voorzien door een enorme toroidal transformator. 

Iedere DSP7000 luidspreker is voorzien van een precisie behuizing, waarbij gebruik gemaakt is van een innovatief ontwerp wat resulteert in een extreem lage vervorming en voortreffelijke transparantie van het midden gebied. 

De open kast is gemaakt uit geperste gebogen multiplex panelen, ieder panel is opgebouwd uit meerdere lagen van geselecteerd hout en metal om zo een hoge stijfheid te bereiken en goede demping. De slanke, taps toelopende vorm biedt een optimale spreiding over een breed luister gebied. Het front bevat een raampje voor de display en de sensor van de afstandsbediening. De behuizing is geplaatst op een driehoekige voet en bied de mogelijkheid tot de bevestiging van spikes.

Dan nog even wat specificaties:
- frequentie respons binnen de kamer tussen 3dB van 30Hz tot over de 20kHz;
- max. output is groter dan 112 dB spl @ 1m. Ruis lager dan 15 dB spl. De totale vervorming is lager dan 0.02% op elk niveau en bij elke frequentie;
- twee digitale ingangen naar de SPDIF standard; 32 kHz-96 kHz, 24 bit sampling rate; MHR support (Maakt toekomstig updaten tot 192 kHz mogelijk);
- digitale crossovers bij 200 Hz en 2.6 kHz.- 2 x 200 mm ‘lange slag’ bas luidspreker unit`;
- 1 x 160 mm polypropylene middentoon unit;
- 1 x 25mm aluminium-dome tweeter, zilver gewonden, korte horn met beschermingsgril;
- Standaard zwarte pianolak afwerking. Alle andere kleueren op verzoek mogelijk;
- FIFO memory buffer ingang voor de laagst mogelijke jitter van vrijwel elke bron;
- Analoge Meridian Class-A discrete versterking;
- Digitale en omvormingselektronica zijn bevestigd op print platen opgebouwd uit 6 lagen;
- Vier 24-bit 128 x oversampling D/A omzetters;
- Vier 100W power amplifiers per luidspreker;
- Afmetingen: 1050mm H, 348 W, 458 D;
- Gewicht 70kg per luidspreker.

Het DSP7000 systeem is leverbaar in zwarte pianolak voor een niet bescheiden bedrag van naar verwachting € 25.500,-- per paar en in elke andere kleur voor een bedrag van € 27.500. De luidsprekers worden ook per stuk verkocht voor € 14.000. Alle prijzen incl. BTW.

(TJ)


EDITORS' CHOICE