NIEUWSB&W

Panasonic winst door chips and dvd


Redactie HiFi.nl | 22 februari 2003 | B&W

Een toename van de verkoop van chips en DVD-spelers plus een flinke kostenbesparing brachten de Japanse elektronicagigant Matsushita, die ondermeer de merken Panasonic en Technics voert, weer in de zwarte cijfers. Over het kwartaal oktober-december 2002 behaalde Matsushita een winst van bijna 21 miljard yen, 165 miljoen euro. Een jaar eeder was er nog een verlies van 172 miljard yen, z`on 1,5 miljard euro. De operationele winst lag omgerekend op zo`n 330 miljoen euro, tegen ruim 500 miljoen euro verlies in het vierde kwartaal van 2001. De omzet groeide met 8 procent, tot 1,87 biljoen yen, een boel geld. De operationele winstverwachting voor het boekjaar dat 31 maart eindigt, is met 20 procent verhoogd, maar de nett0winst valt zo`n 30 procent lager uit als gevolg van extra kosten van saneringen. Dat heeft Matsushita bekendgemaakt en onder meer Financial Times Deutschland en Dow Jones via Quicken.com berichtten erover.

De chipverkoop steeg met 19 procent en de divisie AVC Network, goed voor 60 procent van het totaal, zag de omzet met 5 procent stijgen als gevolg van meer verkoopv van tv`s, camcorders en DVD-spelers

Uit de geografische verdeling van omzet blijkt dat de omzet in het vierde kwartaal in Japan met 9 procent steeg en in de rest van de wereld met 6 procent. Dat is een kentering, want de in de laatste 9 maanden van 2002 was de toename in Japan 4 procent en daarbuiten 7 procent.

MERK

EDITORS' CHOICE