NIEUWSB&W

Verzet tegen Antikopieervoorstel EC

Redactie HiFi.nl | 06 februari 2003 | B&W

Het antikopieervoorstel van de Europese Commissie is niet toereikend om het massaal kopieren van digitale producten tegen te gaan. Dat zegt een aantal belangengroepen in reactie op een voorstel van de Europese Commissie. Dat schrijft The Register.

Vorige week deed de Europese Commissie een voorstel om het illegaal kopieren en verhandelen van mediabestanden tegen te gaan. Kopieerders moeten volgens de commissie celstraffen krijgen, bankrekeningen moeten bevroren worden en hoge boetes moeten uitgedeeld worden, oplopend tot 150.000 euro per gekopieerd product. Tevens zou een pan-Europese structuur tot stand moeten komen via welke overheden informatie over vervalsen en kopieren uitwisselen.

Belangengroepen als de BSA, ISFE (software), IFPI (muziek), MPA (film) noemen de maatregelen van de Europese Commissie inadequaat. De organisaties zeggen gezamenlijk in Europa jaarlijks 4,5 miljard euro aan inkomsten te derven door illegaal overnemen. De belangengroepen vinden het voorstel van vorige week niet toereikend omdat een eventueel resulterende richtlijn leidt tot een lappendeken van 15 nationale, niet-geharmoniseerde wetgevingen. De commissie is het daar niet mee eens en stelt dat het voorstel juist gaten in nationale wetten vult. `Softwarepolitie` BSA schat dat 37 procent van de in Europa gebruikte software illegaal verkregen is.

MERK

EDITORS' CHOICE