NIEUWSB&W

Mediacenter

Redactie HiFi.nl | 28 januari 2003 | B&W

De uitvinding van derdejaars elektronicastudent Maarten Nijhof zou goed gepast hebben op de onlangs gehouden CES of op de nog te houden CEBIT beurs. Het Media Center is namelijk van eenzelfde kwaliteit als dezelfde apparaten van Hewlett Packard of Microsoft maar heeft een aantal grote voordelen.

Ten opzichte van bijvoorbeeld de vorig jaar door HP geïntroduceerde PC die volledig op Windows XP Media Center is gebaseerd zijn er op het eerste gezicht weinig verschillen tussen de HP versie en de Nijhof versie. Beide apparaten kunnen dienst doen als PC of videorecorder, zijn in staat digitale media op te nemen, af te spelen en te bewerken en zijn voorzien van een met afstandsbediening te kiezen en bewerken menu.

 

Het grootste verschil zit hem in het formaat en de toegepaste techniek voor digitale beelden. De HP ziet er uit als een gewone PC terwijl het Media Center van Nijhof iets hoger is dan een DVD speler. Daarnaast gebruikt Nijhof niet het standaard MPEG-4 formaat voor digitale beelden, maar het kleinere DivX formaat. Deze techniek geeft vrijwel dezelfde kwaliteit als MPEG-4, maar is 6 tot 8 keer kleiner in opslag waardoor een film op een gewone CD-Rom zou passen.

Met het Media Center van Nijhof is het mogelijk satelliet-data en satelliet-tv te ontvangen, DVD af te spelen, DivX af te spelen en DVD’s te bewerken. De harde schijf bevat 60 Gigabyte aan geheugen en dat is weer genoeg voor ruim 120 uur aan bewegende beelden.

De bedoeling is dat het apparaat in februari voor 1500 tot 1600 euro in de winkel komt te liggen.

MERK

EDITORS' CHOICE