NIEUWSB&W

Muziekbranche neemt actie

Redactie HiFi.nl | 21 januari 2003 | B&W

Charmeoffensief van muziekbranche

De muziekindustrie laat de consument binnenkort voor een prikje legale tracks downloaden. Ook pleit de branche voor verlaging van btw op cd`s. Op 21 maart wordt door de grote muzieklabels de `Digital Download Day` georganiseerd. Muziekliefhebbers in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en Engeland kunnen dan voor 5 euro ongeveer drie albums aan legale liedjes downloaden. In Nederland wordt samengewerkt met MSN en Tiscali.

Het initiatief volgt op het gelijknamige experiment dat vorig jaar met veel succes in Engeland werd gehouden. Destijds kwamen honderdduizenden belangstellenden af op het - toen nog - gratis aanbod. Het idee kwam van online platenmaatschappij OD2, dat ook dit keer nauw bij het project is betrokken.

Het idee is om de consument warm te maken voor legale alternatieven voor de immens populaire p2p-diensten als KaZaA. Belangstellenden hebben de keus uit ongeveer 150.000 tracks van Warner, Sony, Universal en BMG. Bij deze stallen staan artiesten als Robbie Williams, Eminem en Röyksopp onder contract.

Verder heeft de Europese muziekbranche op de Midem-muziekbeurs in Cannes met het plan gekomen om btw op cd`s te verlagen, zo schrijft de Britse krant de Guardian. Hierdoor kunnen de prijzen van schijfjes omlaag, waardoor de industrie het groeiende probleem van piraterij beter het hoofd zou kunnen bieden. De muziekindustrie wijst op het feit dat in de meeste Europese landen boeken in het lage btw-tarief vallen en cd`s in het hoge. Dat zou inconsequent zijn.

Ondertussen is marktvorser Forrester met een nieuw onderzoek gekomen waaruit opnieuw blijkt dat de muziekindustrie inderdaad last heeft van piraterij. De helft van alle Europeanen die op regelmatige basis muziek downloadt, koopt daardoor minder cd`s, zo concludeert Forrester.

Eenderde van alle internetters downloadt inmiddels muziek. Van deze groep haalt 38 procent meer dan zeven tracks per maand binnen. Van de `frequente downloader` (vooral jongeren) brandt 63 procent vervolgens cd`s van hun illegaal verkregen materiaal. De populairste toepassing is echter het afspelen van de songs op de computer. 

MERK

EDITORS' CHOICE