NIEUWSB&W

DVD-A compatible met CD


Redactie HiFi.nl | 17 januari 2003 | B&W

Van de CES 2003: DVD-Audio discs compatibel met CD komen eraan!

Ayre LogoCombinatiediscs van DVD-Audio en "Redbook" CD zijn gepland om uit te komen in de nabije toekomst, vertelden betrouwbare bronnen in Las Vegas, inclusief fabrikanten van muziekdragers. Het is algemeen bekend dat Warner Bros. dit plan al ondersteunt, maar tot nu toe werd er getwijfeld aan de haalbaarheid. Hoewel een formele aankondiging nog op zich laat wachten, werd de indruk gegeven dat WG-4 (Working Group 4), het DVD-Audio consortium en deel van het DVD forum het nieuwe discformaat hebben omarmd om de ontbrekende compatibiliteit van DVD-Audio met bestaande CD-spelers in huis en auto te omzeilen.

Door het verwijderen van deze wegversperring is de intentie om de aantrekkelijkheid en waarde van DVD-Audio discs te vergroten (hoewel de discs door hun Dolby Digital/DTS soundtracks reeds compatibel zijn DVD-Video spelers). Voor de hoge-resolutie DVD-Audio laag is uiteraard nog gewoon een DVD-Audio speler nodig.

Hoewel dubbel-laags technologie reeds bestaat voor het plaatsen van DVD-Audio en Redbook CD op 1 kant van een disc, zullen de eerste releases toch dubbelzijdig zijn voor de best mogelijke compatibiliteit en gemak: gebruik de disc aan de ene kant voor CD en draai deze om voor het DVD-Audio/DVD-Video gedeelte. Zonder de technische superioriteit (wellicht zelfs onterecht geclaimed) van DSD in ogenschouw te nemen, ligt de aantrekkelijkheid van het SACD formaat toch vooral in de compatibiliteit met CD. Met de komst van DVD-Audio discs compatibel met CD, zal de formaat-"oorlog" weer verder oplaaien als een van de weinige voordelen van SACD t.o.v. DVD-Audio teniet wordt gedaan.

(GvdZ)

MERK

EDITORS' CHOICE