NIEUWSB&W

Harde schijf -> einde tape videocam

Redactie HiFi.nl | 16 januari 2003 | B&W

DVD en harde schijf maken eind aan tape videocam

Het lijkt binnenkort gedaan met de tapes die nu nog door digitale videocamera`s gebruikt worden. Zowel Samsung als Hitachi, Sony en Panasonic presenteerde op de Consumer Electronics Show in Las Vegas videocamera`s die niet langer gebruik maken van zo`n ouderwets bandje. Bij de Samsung ITCam-7 is de tape vervangen door een 1,5Gb harde schijf. Bij deze camera komt er dus geen extern opslagmedium meer aan te pas. Anderhalf uur aan videobeelden (bij lage kwaliteit, 640x480 pixels) kunnen op de camera worden opgeslagen. Hiervoor maakt Samsung gebruik van het mpeg-4 formaat. Natuurlijk kunnen de filmbeelden op een televisie worden afgespeeld of naar een videoband worden getransporteerd. Grote snelheidswinst wordt er echter vooral gehaald als je de beelden voor videobewerking naar een computer stuurt. Via de USB-poort stuur je binnen 5 minuten een uur aan filmmateriaal naar je PC.

De ITCam-7 komt deze zomer op de markt tegen een prijs die niet veel zal verschillen van een normale digitale videocamera. Daarbij is het apparaat dusdanig functioneel dat je kan besparen op andere digitale apparatuur. Je kan de 1,5Gb harde schijf namelijk ook vullen met MP3`tjes (genoeg voor zo`n 30 uur) of de camera als fototoestel gebruiken. Duizenden foto`s kunnen in JPG-formaat worden bewaard, daar kan geen digitaal fototoestel tegenop.

Ook Sony, Hitachi en Panasonic hebben bij hun nieuwste videocamera`s de tape uitgebannen. De fabrikanten hebben echter niet gekozen voor een harde schijf maar voor een DVD-schijfje als opslagmedium. Het voordeel is duidelijk, de opgenomen beelden zijn via de DVD onmiddellijk te bekijken via de PC of televisie mits daarop een DVD-speler is aangesloten. Deze camera`s kunnen gebruik maken van zowel DVD-R als DVD-RAM schijfjes met een doorsnede van 8cm. De laatste hebben als voordeel dat ze oneindig zonder kwaliteitsverlies opnieuw kunnen worden beschreven. Helaas ondersteunen niet alle DVD-spelers het DVD-RAM formaat.

MERK

EDITORS' CHOICE