NIEUWSB&W

Crisis Azie LCD markt

Redactie HiFi.nl | 05 januari 2003 | B&W

Japanse producenten van platte lcd-beeldschermen kunnen bijna niet meer concurreren met bedrijven in de Verenigde Staten en Europa. 

Matsushita TH-36DH200 televisie2De prijzen van lcd- (liquid crystal display) en TFT- (thin film transistor) beeldschermen zijn in 2002 zo ver gedaald dat de winstmarge nihil is, schrijft de Japanse krant Asahi Shimbun. Analisten waarschuwen er daarom voor dat als de prijzen elders in de wereld verder dalen, producenten in Korea, Taiwan en Japan niet meer kunnen concurreren.

Vanaf juni 2002 zijn de prijzen van platte beeldschermen met bijna 40 procent omlaag gegaan. Als gevolg hiervan verwacht Hitachi tussen september 2002 en maart 2003 een verlies te zullen lijden van 3 miljard yen (23,4 miljoen euro). In het halfjaar daarvoor bedroeg het verlies één miljard yen. Ook producent NEC komt waarschijnlijk ook ver in de rode cijfers uit.

Door de lage prijzen zijn de fabrieken genoodzaakt om investeringen op een laag pitje te zetten. Japan zal naar verwachting over heel 2002 ongeveer 28 procent van de lcd-markt in handen hebben. In 1999 bedroeg dat marktaandeel nog 62 procent.
 

MERK

EDITORS' CHOICE