NIEUWSB&W

Sony goes Linux


Redactie HiFi.nl | 23 december 2002 | B&W

Noot van de redactie
We maakten eerder vorige week al melding van de gezamenlijke VCR van Sony en Matsushita. We ontvingen hierover vanochtend (maandag 23 december) ook het volgende persbericht:

(Ingezonden mededeling)

Samenwerking Matsushita en Sony bij ontwikkeling Linux-platform voor digitale consumentenelektronica

Matsushita Electric Industrial Co. Ltd. (Panasonic) en Sony Corporation hebben vandaag bekendgemaakt te gaan samenwerken bij de ontwikkeling van een verbeterd Linux®1-platform voor digitale consumentenelektronica. De ondernemingen willen de vruchten van hun partnerschap integreren in hun AV-producten en de broncode2 vrijgeven om de bredere toepassing ervan te stimuleren.

Linux geniet voornamelijk bekendheid als besturingssysteem voor pc`s en servers, maar wordt tegenwoordig ook toegepast in de digitale consumentenelektronica. Gebruikers verwachten daarom nog kortere opstarttijden en een verbeterde respons. De twee ondernemingen zullen gaan onderzoeken welke functies en prestaties vereist zijn voor digitale consumentenelektronica en vervolgens een Linux-platform ontwikkelen dat aan die vereisten voldoet.

Daarna zullen Matsushita en Sony beoordelen of de nieuw ontwikkelde Linux-versie zal worden gebruikt als een van de platforms voor digitale elektronische apparatuur, zoals draagbare en vaste AV-producten.

Net als eerdere versies van Linux zal de nieuw ontwikkelde broncode worden gepubliceerd onder de `General Public License` (GPL)3, die vrij gebruik en aanpassing toestaat. Dit gezamenlijke ontwikkelingsprogramma kan de technologische vooruitgang en bredere toepassing van Linux stimuleren door een vrije uitwisseling van ideeën tussen de gebruikers van de broncode.

Bij positieve resultaten overwegen de twee ondernemingen een forumgroep op te richten met andere elektronicaproducenten om deze activiteiten verder uit te breiden. Hierover zal overleg worden gevoerd met de ondernemingen die dit idee ondersteunen, waaronder Hitachi, Ltd., IBM Corporation, NEC Electronics Corporation, Royal Philips Electronics, Samsung Electronics Co., Ltd. en Sharp Corporation.

MERK

EDITORS' CHOICE