NIEUWS

DVD-speler met DiVx en Mpeg-4

Bert Oling | 25 oktober 2002

Onder de noemer KiSS DP-450 komt er over een paar weken een dvd-speler op de markt die naast de gangbare dvd`s ook DivX en Mpeg-4 ondersteunt.

Opmerkelijk, omdat de filmindustrie tot nu toe pogingen om een dergelijke speler op de markt te brengen, wist te dwarsbomen. DivX en Mpeg-4 zijn voor film wat mp3 voor muziek is. Door de digitale bestanden te comprimeren, worden ze klein genoeg om over het internet uit te wisselen. Zo kunt u een volledige dvd-film (tussen de 4 en 8 GB) kopiëren op een gewoon cd-r-schijfje van 700 MB.

Eén van de grote problemen van DivX is dat er, in tegenstelling tot mp3, geen standalone spelers voor beschikbaar zijn en dat films dus alleen op een pc zijn te bekijken. Hoewel er vanuit de DivX-community al lang vraag is naar zo`n speler, werd elke poging tegengewerkt door de filmindustrie.

En nu is er dan de KiSS DP-450 dvd-speler, een toestel dat naast klassieke dvd`s ook cd-r(w)`s en dvd-r(w)`s met Mpeg-4- of DivX-bestanden (vanaf versie 4.02) kan afspelen. De specificaties melden niets over dvd+r(w) of het Microsoft wmv-formaat.

De KiSS DP-450 ondersteunt verder Progressive Scan, maar ook mp3, wma en zelfs schijfjes met jpeg-afbeeldingen. Het toestel zou vanaf november in de winkels moeten liggen. De prijs is 500 euro.


EDITORS' CHOICE