NIEUWSB&W

Licentie online tv-uitzendingen


0 | 17 oktober 2002 | B&W

Televisie- en radiostations die programma`s willen uitzenden via internet, hoeven niet langer in elk land aan te kloppen voor een licentie. De Europese Commissie heeft een `one-shop` formule uitgedokterd, zodat mediaorganisaties vanaf nu maar aan één copyrightorganisatie geld hoeven af te dragen. Deze regeling is wel voorbehouden aan stations die zowel in de ether als via internet uitzenden. Pure online media valt dus buiten de boot.

Tv- en radiomakers moeten betalen voor het gebruik van beelden en muziek waar copyrights op berusten. Daarnaast moeten nog auteursrechten worden betaald, over het algemeen aan een andere organisatie, zoals de Buma Stemra. Meestal worden de copyrights geregeld door een algemene licentieovereenkomst.

Dat systeem werkte perfect zolang er alleen binnen de landsgrenzen werd uitgezonden. Maar sinds een paar jaar worden veel uitzendingen tegelijkertijd ook via het Net gestreamd (`simulcasting`). Daarmee worden ook luisteraars in het buitenland bereikt waarvoor geen licentie geldt. Dientengevolge moesten tv- en radiostations in de verschillende Europese landen een aparte licentie nemen.

Met de one-shop formule hoeft dat niet meer. De mediaorganisatie kunnen zelf kiezen bij wie ze een licentie nemen. "Dit zorgt ervoor dat de copyrightorganisaties [van de verschillende landen] met elkaar concurreren over deze multiterritoriale licenties", verklaart de Commissie. De formule heeft betrekking op alle landen van de EU, behalve Frankrijk en Spanje, en op Ijsland, Liechtenstein en Noorwegen. Er is ook een akkoord gesloten met copyrightverenigingen in Australië, Azië, Nieuw-Zeeland, Oost-Europa en Zuid-Amerika.

MERK

EDITORS' CHOICE