NIEUWS

Napster-oprichter gaat legaal.


Redactie HiFi.nl | 17 juli 2000
Diensten als Napster en Gnutella hebben de toekomst, maar om er echt een (financieel) succes van te maken moet de copyright-kwestie geregeld worden, zo gelooft Bales. Zijn startup AppleSoup belooft afspraken te zullen maken over het afdragen van auteursrechten. Op die manier moet een rechtszaak, zoals Napster die nu heeft, voorkomen worden.


Erg duidelijk zijn de plannen van Bales overigens nog niet. Hoe AppleSoup precies gaat werken, waarvoor het gebruikt kan worden en vooral hoe de copyright-kwestie opgelost gaat worden, wil Bales allemaal nog niet aangeven.


Bales verwijst slechts naar het feit dat enkele belangrijke figuren uit de Hollywood-filmindustrie al een paar miljoen dollar in het bedrijf hebben gestoken. Dat moet als bewijs dienen dat het bedrijf inderdaad de kwestie van de auteursrechten op 'legale' wijze zal regelen.


AppleSoup is een van de talloze nieuwe bestand-uitwisseldiensten die op dit moment uit de grond gestampt worden. Stuk voor stuk proberen de startups te profiteren van de populariteit van Napster.


Napster steeds populairder
Die populariteit heeft bepaald niet te lijden onder de publiciteit rond de rechtszaak. Volgens een onderzoek van NetValue heeft de MP3-uitwisseldienst in mei 3 miljoen unieke bezoekers getrokken. Een maand eerder was dat nog 1,6 miljoen.


Internetters lijken totaal niet onder de indruk te zijn van de mogelijke juridische gevolgen van hun 'illegale' uitwisselpraktijken, aldus het onderzoeksbureau. De RIAA, de branche-organisatie van de platenindustrie, stelde donderdag nog in haar laatste verklaring voor de rechtszaak op 26 juli dat Napster-gebruikers eigenlijk uitgevers zijn en dat zij door geen auteursrechten af te dragen dus de copyrightwetten overtreden.


Volgens de RIAA maakt Napster van de computers van haar gebruikers openbare servers waarop wereldwijd beschikbare bestanden zijn geplaatst. "Dat is geen persoonlijk gebruik meer, dat is wereldwijd uitgeven", zo zei RIAA-advocaat Steve Fabrizio donderdag. De RIAA reageerde op het argument dat Napster in haar verdediging had aangevoerd dat het uitwisselen van MP3-bestanden niet illegaal is, zo lang de bestanden gratis worden aangeboden.


Bron: WebWereld

EDITORS' CHOICE