NIEUWS

Pioneer brandt DVD`s

Redactie HiFi.nl | 18 september 2002

Diverse dvd-schrijvers van Pioneer kunnen, als deze de nieuwe generatie dvd-schijfjes branden, in brand vliegen. 

Door een fout in de firmware (de besturing van de schrijver) is het mogelijk dat de schrijver de nieuwe generatie schijfjes op een snelheid probeert de beschrijven waar de mechanica van de schrijver niet op berekend is.

Pioneer heeft inmiddels een nieuwe uitvoering van de besturing voor de schrijver uitgebracht die op de website van de fabrikant te downloaden is. Volgens Pioneer kunnen de schijfjes die op dit moment op de markt zijn de schrijvers niet vernielen. Het gaat uitdrukkelijk om schijven die op dubbele en op viervoudige snelheid beschreven kunnen worden.

De besturingssoftware van de door de fout getroffen schrijvers probeert de schijfjes met viervoudige snelheid te branden, ondanks dat de genoemde modellen daarvoor niet geschikt zijn. Als de besturing niet wordt opgewaardeerd kan de schrijver en dvd-schijf onherstelbaar beschadigd raken.

Het gaat om de types DVR-7000, PRV-9000, DVR-103 en DVR-104. Ook de schrijvers DVR-A03 en DVR-A04 die door Apple gebruikt worden in diverse Macintosh-system zijn door het euvel getroffen. Voor de zogenoemde `Superdrives` van Apple is nog geen reparatiesoftware beschikbaar.
 


EDITORS' CHOICE