NIEUWSB&W

Onstuimige groei beveiligde muziekcd`s

0 | 29 augustus 2002 | B&W

Midbar Technologies, een bedrijf dat muziekcd`s beveiligt voor onder meer BMG en Warner, zegt dat er al dertig miljoen beveiligde cd`s op de markt zijn. Tien miljoen hiervan zouden in Japan zijn verspreid, een substantieel deel van de rest in Europa.

Samen met Macrovision en SunnComm is Midbar een belangrijke leverancier van technologie die ervoor moet zorgen dat muziekcd`s niet zomaar te kopiëren zijn. De muziekindustrie wil langs deze weg een antwoord bieden op wat zij zien als de twee grootste bedreigingen voor hun inkomsten: het uitwisselen van illegale muziekbestanden via het internet en de populairiteit van de cd-schrijver. Hoewel de firma`s hun eigen technologie hebben ontwikkeld, probeert elk systeem er in principe voor te zorgen dat er geen kopiëen kunnen worden gemaakt, of dat deze onbeluisterbaar zijn.

Een aantal beveiligingsmethodes heeft als bijwerking dat muziekcd`s niet af te spelen zijn via cd-rom- of in dvd-spelers. Toch gaat het niet om een waterdichte afsluiting: onderzoek door onder meer PC Magazine wijst uit dat verschillende beveiligingstechnieken wel degelijk te omzeilen zijn.

MERK

EDITORS' CHOICE