NIEUWSB&W

Cd-handel draait slecht

Redactie HiFi.nl | 24 augustus 2002 | B&W

Het is stiller geworden in de cd-winkels. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is de verkoop van de cd-albums het eerste halfjaar 15 procent ingezakt, de cd-singles zelfs met 29 procent.

De brancheorganisatie voor de entertainment industrie, NVPI, heeft dat woensdag bekendgemaakt. Zij vermoedt dat de lagere cd-verkopen in de hand worden gewerkt door het illegaal kopiëren van muziek. Het downloaden via internet en thuiskopiëren hebben een enorme vlucht genomen, aldus de NVPI. In Nederland worden driemaal zoveel blanco cd`s als voorbespeelde cd`s verkocht.

Alleen enkele kleine segmenten van de muziekmarkt draaiden iets beter. De verkoop van muziek-dvd`s is 117 procent toegenomen, maar blijft bescheiden. De aloude vinyl-langspeelplaat is 11 procent meer verkocht en de vinyl-single zelfs 27 procent.

De brancheorganisatie verwacht dat de muziekverkopen in het tweede halfjaar iets aantrekt. Er komen veel nieuwe albums uit van zowel Nederlandse als internationale artiesten.

Al enige tijd zit de klad in de cd-verkopen in Nederland. Twee jaar geleden verkocht de branche nog 20,8 miljoen cd-albums in het eerste halfjaar. Dat zakte vorig jaar naar 19,7 miljoen en dit jaar zelfs naar 17 miljoen stuks.

MERK

EDITORS' CHOICE