NIEUWSB&W

Downloaden schaadt muziekindustrie (niet)

Redactie HiFi.nl | 15 augustus 2002 | B&W

Mensen die mp3`s van internet downloaden zijn niet de oorzaak van de sterke verkoopdaling van muziek-cd`s. Dat beweert Forrester. Volgens het onderzoeksbureau is het aannemelijker dat `de algehele economische malaise` tot de verkoopdaling heeft geleid. In de Verenigde Staten is de muziekverkoop in twee jaar tijd met vijftien procent gedaald.

De grootste platenmaatschappijen gaven tot nu toe de illegale downloaders de schuld van die verkoopdaling, maar dat klopt niet, volgens Forrester. Naast de economische situatie zijn de hevige concurrentie en de opkomst van dvd`s en videogames belangrijke factoren. Na ondervraging van duizend personen ziet Forrester geen bewijs dat het downloaden van muziek van internet de muziekbranche schaadt.

"Wat consumenten willen is de keuze uit artiesten van alle platenlabels, en niet slechts twee of drie zoals op veel legale mp3-sites het geval is", vertelt Forrester-onderzoeker Josh Bernoff. "Bovendien willen ze er best voor betalen, maar dan alleen voor bepaalde nummers of een hele cd, maar geen vast bedrag per maand aan Emusic, MusicNet of Pressplay." En tenslotte willen consumenten zelf controle hebben over wanneer ze een cd branden en wat erop komt.

De verwachting van Forrester is dat de platenmaatschappijen nog zeker twee jaar niet aan die voorwaarden kunnen voldoen om een goed alternatief te bieden naast huidige de peer to peerprogramma`s. 

MERK

EDITORS' CHOICE