MERK

Dual

Over Dual

DUAL werd in 1900 door de gebroeders Steidinger opgericht in St. Georgen in het Schwarzwald. Aanvankelijk maakte het bedrijf onderdelen voor horloges, maar in 1907 begonnen ze met de productie van opwindbare veer-loopwerken voor grammofoons. In 1908 toonden ze die op een handelsbeurs in Leipzig, en in 1909 hadden ze er al 80.000 (!) van verkocht. Het merk groeide en groeide, en in de jaren 50 was DUAL onbetwist het grootste platenspelermerk van Europa. Wie DUAL een beetje heeft gevolgd weet echter ook dat hun meer dan een eeuw lange historie niet altijd over rozen is gegaan.

Nadat ze uiteindelijk de strijd met de compact disc hadden verloren gooide het bedrijf in 1981 de handdoek in de ring, waarna het werd opgekocht door het Franse bedrijf Thomson-Brandt. Onder de oude merknaam werden nog een aantal legendarische platenspelers geproduceerd, waaronder de CS-5000.

Er zou letterlijk een boek te schrijven zijn over de historie van DUAL, maar om een lang verhaal kort te maken suizen we even door de geschiedenis heen tot het moment dat de merknaam DUAL voor de Europese markt in handen kwam van DUALs voormalige exportmanager Josef Zellner, die al in 1992 voor het merk begon te werken. Hij had een duidelijke visie om het merk voor eens en voor altijd in haar oude glorie te herstellen.