Marantz

Omdat het zo mooi aansluit op het stuk over Denon begin ik bij Marantz met de grootste verrassing. Ik had hem op de High End in München al gezien en gehoord, en ik was toen ook danig onder de indruk van de Consolette, de bijzonder vormgegeven iDock van Marantz (exacte introductiedatum en prijs nog niet bekend).

De hooglans houten achterkant in combinatie met de in een echt metalen kastje-met-front ingebouwde elektronica levert optisch een love-it or hate-it design op, en Marantz zelf is de eerste om dat te onderkennen. Er is gezocht naar een spannende mix tussen traditie en innovatie. De naam Consolette is gekozen omdat de allereerste versterker van Marantz zo heette. En niet alleen de naam is overgenomen. De ‘versterker’ (zo zal ik hem maar even noemen) van de Consolette iDock heeft dezelfde drie knopjes aan de linkerkant van het front zitten als zijn illustere voorvader, en het centraal geplaatste ‘oog’ en het met de duim te bedienen gyro-wheel doen allemaal aan vroeger denken.

De inwendige techniek is echter helemaal 2012. De dubbel-mono luidsprekeropstelling heeft twee forse woofers voor een krachtig laag, en het midden en hoog wordt weergegeven door twee speciaal voor de Consolette ontwikkelde BMR paneelluidsprekertjes, die een zeer brede spreiding hebben. De sweetspot van de Consolette is dan ook zeer groot. Waar je ook zit of staat (ik stond er op een gegeven moment echt pal naast op een afstand van drie meter), je hebt overal een compleet, breedbandig én ruimtelijk geluid. Zowel voor Apple als Android als Windows is een App beschikbaar voor deze opmerkelijke iDock. Erg fraai…

AV en Hifi Stereo
Net als bij Denon zijn de Blu-ray spelers van Marantz in feite universele spelers die naast Blu-ray ook DVD, CD, SACD en DVD-Audio kunnen weergeven, alsmede diverse gecomprimeerde formaten als mp3. Het verschil met de UD-spelers uit de 50xx serie zit hem bij de duurdere 70xx serie onder meer in de hoogwaardige stereo-uitgang via RCA, de gebalanceerde audiouitgang, de dubbele HDMI-uitgang en de discreet opgebouwde HDAM versterkermodules in de signaalweg. Ook bij Marantz is het design vereenvoudigd en logioscher gemaakt, wat het gebruiksgemak verhoogt en het front er een stuk rustiger laat uitzien.

In de lijn AV/Receivers worden vijf nieuwe apparaten getoond, waarvan het grootste model, de indrukwekkende en tegelijkertijd subtiel vormgegeven SR7007, over multizone-HDMI beschikt. Wie echt het neusje van de zalm op thuisbioscoopgebied wil zijn er ook nog de losse voorversterker/processoren en bijbehorende meerkanaals eindversterkers van Marantz. De AV8801 en de MM8077 zijn voorzien van een volledig verkoperde binnenkast, HDAM modules, 32bit/192kHz D/A converters en 11.2-kanaals processing.

Marantz AV8801 en MM8077

De 11-serie is de nieuwe toplijn van Marantz op stereo-gebied nu de Reference Series er niet meer is. De geïntegreerde versterker PM11 is inmiddels aan zijn S3 versie toe, evenals de universele disc-speler SA-11, die nu ook voorzien is van digitale ingangen (ook USB). Nieuw in deze serie is de NA-11 netwerkspeler. Deze zeer luxe streamer is in feite een SA-11S3 zonder loopwerk, DLNA 1.5 gecertificeerd, met een eigen bedienings-app. Hij speelt WAV/FLAC én ALAC bestanden tot 24bit/192kHz af, en doet dat uiteraard gapless.

Marantz SA11S3 en NA11S1


EDITORS' CHOICE