Professionaliteit, kennis en filosofie

Bart Nijman | 29 juni 2011

In de drieledige combinatie van vertrekkende hifizaken uit Utrecht, de brede kloof tussen high-end en retailzaken die vooral dozen willen schuiven en de startende muziekstudenten, heeft Wilbert hifi zich toch succesvol staande weten te houden: de winkel bestaat ondertussen al bijna veertig jaar. Van Hal kijkt serieus als hij zegt: “Wilbert hifi ontleent haar bestaansrecht aan één ding: echt goed specialiseren.” Wat hem betreft betekent dat niet alleen een verdieping met topmerken als Avalon, Spectral en Bowers & Wilkins inrichten, maar net zo goed om audio-en muziekliefhebbers in andere prijsklassen serieus te nemen.

(foto: PHOTO40)

De winkel is volledig op die aanpak ingericht. In de eerder genoemde kelder dus betaalbaar materiaal van, bijvoorbeeld, Cambridge Audio, Arcam, B&W en Audio Physic. De begane grond is zoals gezegd ingericht met design-materiaal met een hoge ‘het oog wil ook wat’-factor. Bovendien staan er twee bureaus en een bankstel en hangt er een Panasonic Plasma aan de muur, zodat de winkel een huiselijke uitstraling heeft. Op de eerste verdieping valt naast de netwerkspelers van onder andere Cyrus en Linn, ook de integratie van Audio en Video op. Iedereen die hier met bouw-of verbouwplannen komt kan hier een goede indruk krijgen op welke manier audio-en videozaken kwalitatief goed te combineren zijn. Naast Cyrus en Linn, staat hier ook de top van Arcam, Moon en Primare.

(foto: PHOTO40)

Tevens staan er speakers van Audio Physic, Sonus Faber, Martin Logan en B&W. De heldere, in frisse kleurencombinaties geverfde ruimte ruikt nog naar vers schilderwerk. De bovenste verdieping is voor de grote jongens. De complete B&W 800 collectie trekt natuurlijk de aandacht, maar daarnaast strijden Avalon, Pass Labs, dCS, Spectral en Moon eveneens om aandacht. Het besef komt pas als alle trappen bij Wilbert Hifi beklommen zijn: deze zaak heeft een zeer breed assortiment. De merkenselectie is vooral Europees, met de nadruk op Brits. In het topsegment is de keuze voornamelijk Amerikaans. Overigens hadden we nog niet eens vermeld dat home cinema ook tot de mogelijkheden van Wilbert Hifi behoort. Maar wie een home cinema set ook wil gebruiken om naar muziek te luisteren, raadt Van Hal aan om het bij stereo te houden. “Meer kwaliteit voor minder geld. Maar als er een echte filmkijker binnen komt, zorgen we daar ook voor.”

(foto: PHOTO40)

Wie bij Wilbert terecht komt, profiteert trouwens van nog een niet geheel onbelangrijke factor: professionaliteit en kennis van het personeel. In de zaak werken vier fulltimers: naast Chris zijn dat Jan-Willem, Harald en Olav. Er zijn geen parttimers in dienst, en al helemaal geen ‘bijbaners’. Bovendien werkt zelfs de junior van de winkel er al zo’n 15 jaar, dus aan kennis en ervaring geen gebrek. Wilbert is daarmee een combinatie van high end wereldtop luisteren met de mogelijkheid én de intentie om te luisteren naar de wensen van de klant. Alle personeelsleden hebben bovendien hun eigen specialisme. “We hebben een ‘inbouwgoeroe’ en een computernerd, bijvoorbeeld”, lacht Chris, die zelf gespecialiseerd is in netwerkspelers. “Maar we hebben één gemene deler: we zijn allemaal muziekgekken. Niemand hier bekijkt de apparatuur vanuit een technisch perspectief. Muziekliefde is dé eis om hier te kunnen werken.”

(foto: PHOTO40)


EDITORS' CHOICE