REVIEW

Nachtpost – Licht

Eric de Boer | 13 juni 2012

Niet dat ik er een gewoonte van wil maken, maar zo heel af en toe is het best leuk om je als recensent onder te dompelen in de wereld van een nog vrij onbekende band of artiest. Minco Eggersman wist me eerder dit jaar te verrassen en ook moet ik na meermaals hun album te hebben beluisterd het huidige gezelschap enige lof toedichten. Laat me u meevoeren in de melancholische wereld van Nachtpost.

Nachtpost begon reeds in de tachtiger jaren van de vorige eeuw onder de naam Nanacht in Den Haag. Twee decennia later viel het doek van die band, om als Nachtpost als een feniks uit de as te mogen herrijzen in Amsterdam. In 2010 bracht de band het (mij onbekende) album IJs uit. Nu, in 2012 is Licht een tweede plaat van de vier heren. De bezetting van Nachtpust rust op een kwartet bestaande uit Jan Broersen en Ad Winnubst (bas en gitaar), Frans Westgeest op drums en Michel de Laat die de vocalen voor z’n rekening neemt. Als invloeden noemt de band een flinke hoeveelheid bekende namen op haar site.

De muziek die Nachtpost op deze in eigen beheer uitgebrachte cd houdt een toegankelijke en tegelijk ongrijpbare stijl van Nederrock in. Hoewel er af en toe wat Engels doorsijpelt op het tien nummers tellende album, is het vooral de hoekige, op basgitaar en percussie leunende rauwigheid die me erg aan weten te spreken. Beide instrumenten worden duidelijk met verve bespeeld en dat is de kracht van Nachtpost. Ik denk dat ze het live ook erg goed zouden doen als deze spelkwaliteit op het podium geëvenaard kan worden. De stijl van de band houdt het midden tussen The Scene en De Dijk, zonder de extra toeters en bellen. Hoewel de zang van Michel de Laat is niet overal even zuiver, maar heeft wel een karakteristieke trek die prima combineert met de wat melancholische sound en de ongrijpbare teksten die de muziek omlijsten. Maar gezocht zijn die teksten niet, eerder een natuurlijk onderdeel van het geheel. Ook wordt er –spaarzaam- gebruik gemaakt van verfijnde percussie en geluidseffecten die de muziek goed doen. Meer hiervan zou weleend verrijkend kunnen zijn.

Goed, de heren hebben blijkbaar genoeg ervaring opgedaan en de verantwoordelijke voor het opnemen, mixen en masteren van het album (Thomas Olivier) heeft volgens mij bewust gekozen voor een niet al te gladde mixage. Wellicht in samenspraak met de band? Het past bij de ruwe, ongeslepen stijl. Tracks als Cliffhanger, Slapende Hond en Rechtop Lopen dekken de lading van het album goed en wie interesse heeft kan op de site van Nachtpost de hele cd beluisteren. Ik denk dat een label als bijvoorbeeld Excelsior best wel eens interesse mag tonen in Nachtpost, want de muziek van het album Licht verdient het en ik vind het interessant genoeg om te delen met de lezers van Hifi.nl. En nu blijven waarmaken, heren!

Aanvullende info:
Label: Eigen beheer
Speelduur: 36:30 minuten
Website


EDITORS' CHOICE