REVIEW

Santana – Shape Shifter (LP)

Eric de Boer | 04 juni 2012

Op zijn zesendertigste (!) album is Carlos Santana weer terug bij af. Niet dat de plaat gedateerd klinkt, in het geheel niet. Santana droeg de nieuwe plaat op aan de originele inwoners van Amerika, de indianen.

Maar een totempaal of tomahawk worden niet gebruikt op Shape Shifter. Hoewel het album opent met indianengeluiden en een erg sterk nummer. Na meer dan dertig albums ziet de 64-jarige in Mexico geboren gitarist en componist de noodzaak van blijven vernieuwen niet meer zo in. De laatste pak-'m-beet vijftien jaar wilde Carlos zich graag laten omringen door gastartiesten die hem begeleidden, vooral op vocaal gebied. En dat heeft hem geen windeieren gelegd. Maar ook dat grapje verliest op een gegeven moment zijn kracht en dan blijven slechts de composities.

Gelukkig heeft de rasgitarist geen verwoede pogingen meer gedaan om nog meer stijlen met zijn spel de doordrenken. In plaats daarvan wordt de luisteraar op een erg veilige manier langs de muzikale weiden van (voornamelijk) Santana’s creatieve geest geleid. De tracks Dom (van Touré), In The Light Of A New Day (geschreven door Santana en Narada Michael Walden) en Metatron en het openingsnummer annex titeltrack zijn op zich wel fijne stukken. Maar de rustiger tracks verraden wel dat de artiest op leeftijd wat terugzakt in zijn composities, één en ander is eigenlijk vrij vlak te noemen. Veel herhaling en weinig diepgang om het even te determineren. Gelukkig zijn er op dit album genoeg stukken waar de liefhebber van puik gitaarwerk en meer van Santana geen genoeg van kan krijgen. Hoewel het meeste vuurwerk zich op het eerste deel van de plaat bevindt, is het juist dit gegeven dat mijn oordeel toch naar de positieve zijde weet te trekken. De bijna geheel instrumentale plaat (er wordt slechts gezongen op het met Latijns-Amerikaanse invloeden doordrenkte Eres La Luz) leeft namelijk door de snaren van de oudere man. En daar zullen de meeste fans enkel blij om zijn.

Hoewel Carlos Santana Shape Shifter uit heeft gebracht via een nieuw label –Starfaith Records- was het Music On Vinyl die het album vrijwel gelijktijdig op vinyl mocht uitbrengen. De koper van deze 180-grams persing mag een erg mooie hoes tegemoet zien, samen met een flinke full-colour booklet.

Aanvullende informatie: 
Label: Music On Vinyl
Speelduur: 57:30 minuten
Website


EDITORS' CHOICE