REVIEW

The Iron Lady

Jan Luijsterburg | 22 mei 2012

Een Golden Globe, een Bafta en een Oscar: Meryl Streep ging er het afgelopen ‘award season’ met alle prijzen vandoor. De manier waarop zij Margaret Thatcher tot in de kleinste details tot leven brengt is dan ook niet minder dan ongelofelijk. De geschiedenis als illustratie bij een persoonlijke levensverhaal, verteld als geheugenflarden uit haar door dementie verwarde geest.

De oude Margaret leeft in de veronderstelling dat haar man Denis, vertederend neergezet door Jim Broadbent, nog leeft. Ze staat onder streng toezicht – als ze even aan de aandacht ontsnapt zoals in de sterke openingsscène is er paniek in de tent. Terwijl ze eindelijk de kleren van Denis gaat opruimen dwalen de gedachten regelmatig af naar de belangrijkste gebeurtenissen uit haar leven.

Aan ambitie ontbrak het de kruideniersdochter nooit. Denis wist waar hij aan begon, toen het in hun jonge jaren door Alexandra Roach en Harry Lloyd gespeelde stel elkaar trouw beloofde. Carrièredrang en gezinsleven staan al snel op gespannen voet met elkaar, maar Denis weet met humor steeds alles te repareren. Op eigenzinnige wijze werkt Margaret zich als enige vrouw in het mannenbolwerk van de Britse politiek omhoog, om zich daar lang te handhaven.

Haar flamboyante optreden in het Lagerhuis, de strijd met de vakbonden, harde bezuinigingen en de Falklandoorlog, alle hoog- en dieptepunten uit haar loopbaan passeren vluchtig de revue. De film werd vooral in eigen land bekritiseerd om het niet-politieke karakter, terwijl de wonden die Thatcher aanrichtte nog lang niet overal genezen zijn.

Phyllida Lloyd en scenarioschrijfster Abi Morgan kozen duidelijk voor de mens achter legende. De film raakt daardoor vooral op dat niveau: de tragedie van een dementerende vrouw die nog wel de autoritaire uitstraling heeft, maar niet meer het onderliggende denkvermogen als basis.

De extra’s op de kwalitatief uitstekende blu-ray komen duidelijk uit de hoek van de commerciële televisie. De aardige making of bestaat uit twee delen waar mooi een reclameblok tussen past. Het overbodige blokje featurettes zijn tot de lengte van reclameclips ingekorte fragmenten uit de making of. Een jonge medewerkster van Sky TV is helemaal zenuwachtig dat ze de grote Meryl Streep mag interviewen. Heel gênant komt haar regisseur er telkens met aanwijzingen tussendoor, maar ze houdt zich met hulp van de sympathieke ster charmant staande.

Aanvullende informatie:

VK, 2011
Speelduur: 105 minuten
Regie: Phyllida Lloyd
Scenario: Abi Morgan
Camera: Elliot Davis
Montage: Justine Wright
Art direction: Nick Dent
Muziek: Clint Mansell, Thomas Newman
Met: Meryl Streep, Jim Broadbent, Alexandra Roach, Anthony Head
Extra’s: Making of (24 min), Featurettes (13 min), Interview met Meryl Streep (8 min)
Beeld: HD 1080/24P, 1:2,35
Geluid: DTS HD Master 5.1
Uitgave: Lumière
Website


EDITORS' CHOICE