REVIEW

Carnage

Jan Luijsterburg | 29 april 2012

Een ruzie tussen de kinderen op een speelveldje in Brooklyn Bridge Park loopt uit op een klap met een stok en een paar gesneuvelde voortanden. Reden voor de ouders om het er eens met elkaar over te hebben. Een gesprek dat keurig begint maar allengs ontaardt tot wat de titel al aangeeft: een slachtpartij.

Hoewel beide stellen financieel in goeden doen zijn is hun achtergrond erg verschillend. De film speelt zich af in het appartement van Penelope en Michael Longstreet (en John C. Reilly). Penelope (Jodie Foster) is een mensenrechtenactiviste en schrijft een boek over de oorlog in Darfur. De gezellige maar onbeholpen Michael (John C. Reilly) verdient de kost als een verkoper van huishoudelijke artikelen. Op bezoek zijn de aalgladde, voortdurend telefonerende jurist Alan (Christoph Waltz) en beleggingsadviseur Nancy (Kate Winslet). Vier keurige mensen die zich mateloos aan elkaar kunnen ergeren: de stellen en de geslachten staan om beurten tegenover elkaar.

Eigenlijk lijkt het gesprek al afgelopen als de film begint. Er is een verklaring opgesteld voor de verzekering, maar het vertrek wordt uitgesteld door telefoontjes en de gastvrijheid van Michael. Bij de koffie met appeltaart gaat het er allengs heftiger aan toe, maar als de whisky op tafel komt gaat het pas echt loos. Het leken zulke keurige beschaafde mensen, maar eenmaal los blijken het beesten. Op het hoogtepunt kotst Nancy de boel onder (was het de whisky of toch de appeltaart?) en beschadigt Penelope’s gekoesterde antieke kunstcatalogus die de salontafel siert.

De film, een bewerking van het toneelstuk The God of Carnage van Yasmina Reza, duurt even lang als het gesprek. Helemaal real-time dus, heel ongebruikelijk in film. Dat alleen al maakt Carnage tot een bijzondere belevenis, alsof je echt aanwezig bent bij deze even gênante als komische vertoning. De moderne mens is een ingewikkelde diersoort, tot op het bot egoïstisch en totaal gefrustreerd.

Als interessante extra zijn er interviews met de vier briljante acteurs meegeleverd. Omdat ze allemaal dezelfde vragen voorgelegd krijgen is er inhoudelijk veel overlap en anders dan in de film houden ze het heel keurig. Roman Polanski voegt op zijn oude dag een meesterwerkje toe aan zijn toch al imposante oeuvre. Smullen!

Aanvullende informatie:
VS, 2011
Speelduur: 79 minuten
Regie: Roman Polanski
Scenario: Yasmine Reza, Roman Polanski
Camera: Pawel Edelman
Montage: Hervé de Luze
Art direction: Dean Tavoularis
Muziek: Alexandre Desplat
Met: Jodie Foster, Kate Winslet, Christoph Waltz, John C. Reilly
Extra: interviews met de acteurs (33 minuten)
Beeld: 1:2,35 HD, 1920x1080p; extra SD, 16:9
Geluid: DTS HD Master 5.1
Uitgave: Cinéart
Distributie: Twin Pics
Website


EDITORS' CHOICE