REVIEW

Carole King – Music

Eric de Boer | 20 maart 2012

De popmuziek uit de Verenigde Staten werd in begin van de zeventiger jaren verrijkt met zoete songs en grote successen van onder andere deze zangeres. Na eindelijk doorgebroken te zijn met een geweldig album lukte het Carole King om dit succes nog eens over te doen met een nieuw album. MFSL brengt dit studioalbum nu opnieuw uit op een zware kwaliteit vinyl.

Op mijn platenspeler ligt de half-speed geremasterde persing van Carole Kings derde studioalbum Music. In 1970 verraste deze singer-songwriter de Amerikaanse popwereld met een heerlijk muzikaal album dat erg lang hoog in de hitlijsten verkeerde. Nog steeds wordt dat album (Tapestry) gezien als haar grootste succes en tot aan Michael Jackson’s Thriller was die plaat ook de meest verkochte LP aller tijden. Maar toen in 1971 deze opvolger uitkwam werd ook deze langspeler goed ontvangen door het publiek en de critici. Zo goed zelfs, dat beide albums naast elkaar hoog in de Amerikaanse hitlijsten stonden. Wat op zich niet zo gek is, want Carole King: Music past erg goed naast zijn voorganger.

Invloeden van R&B werden toegevoegd aan de veelal door pianomuziek ondersteunde songs. Maar ook country-invloeden (op de hit Song Of Long Ago) en zelfs wat experimentele jazzgeluiden (Music) worden sterk gecombineerd met de stem van Carol Klein, zoals ze in het echt heet. Het sterkste punt van haar muziek uit het eerste deel van de jaren zeventig zijn toch wel de tijdloze melodieën die goed blijven hangen. De artieste werd dan ook bijgestaan door een klein leger van musici en achtergrondzangeressen en zelfs James Taylor is weer op de plaat terug te horen.

Maar goed, anno 2012 klinken die songs toch wel enigszins gedateerd. Wat geen schande is, overigens. Het benadrukt de historische of sentimentele waarde van Kings muziek. De mastering geschiedde vanaf de originele mastertapes en hoewel dit label de laatste tijd niet erg bekend meer is om haar heldere of ultradynamische herpersingen is het album vrij goed te beluisteren. Het stereobeeld en de individuele instrumentatie zoals de sterke percussie en het akoestische gitaarspel komen goed naar voren en de plaat weet een vrij brede stage op te roepen.

Ik vermoed wel dat vier decennia lang opgeslagen te zijn geweest wel wat sporen heeft achtergelaten op de mastertapes, want de vocalen op het album klinken af en toe wat krakerig, ook nog na een wasbeurt om eventueel residu uit de persen van MoFi te kunnen elimineren. Het geeft Music een wat oubollig karakter, zonder erg te irriteren. Maar een waarschuwing is hier in ieder geval op zijn plaats. Deze gelimiteerde heruitgave biedt in ieder geval vrolijke popsongs waarin naast de vocalen de muziek ook voldoende de ruimte krijgt.

Label: Mobile Fidelity Sound Lab
Speelduur: 39:59 minuten
Website


EDITORS' CHOICE