REVIEW

Crash Test Dummies – God Shuffled His Feet LP

Eric de Boer | 17 maart 2012

Vinyl gaat hard. En vooral in Haarlem! Alweer weten ze bij Music On Vinyl een goed album uit te brengen dat evenredig klinkt. Onder de jongste rij van heruitgaven bevindt zich het doorbraakalbum van een Canadese folkrockgroep die in het begin van de jaren negentig een wereldwijde hit scoorde.

De bandnaam Crash Test Dummies zal in Nederland vrijwel altijd in één enkele zin worden genoemd met de wereldhit Mmm Mmm Mmm Mmm. De toegankelijke sound van het tweede album waarvan deze track afkomstig is zorgde voor een wereldwijde doorbraak voor de Canadezen. Op God Shuffled His Feet liet de band onder leiding van de markante persoonlijkheid van singer/ songwriter Brad Roberts elf tracks los op de wereld. De enorme draaibaarheid van de songs en vooral de prima productie (uit handen van Jerry Harrison) maakten van de opvolger van hun debuut The Ghosts That Haunt Me uit 1991 een succes. Ondanks nominaties, prijzen en het succes van deze plaat heeft geen enkel studioalbum van na 1993 het succes van God Shuffled His Feet kunnen evenaren.

Voor wie het even niet voor de geest kan halen, het album dat nu opnieuw door Music On Vinyl is uitgebracht op zwart goud levert prima beluisterbare rockmuziek dat nergens volledig losbarst in zware metal. Ondanks de zware baritonstem van zanger Brad -die in 2000 bijna zijn arm verloor na een auto-ongeluk- is de muziek lichtvoetig. Wat blijkt uit de vier singles dat het album voort mocht brengen. Zo is de titeltrack een goede popsong en ligt ook de track Afternoons & Coffeespoons heerlijk in het gehoor.

Helaas voor de band heeft geen enkel nummer het zo goed gedaan als Mmm Mmm Mmm Mmm en bleef het wereldwijde succes steken na 1994. De band maakt nog steeds muziek en doet het in Canada redelijk, maar de rest van de wereld heeft genoeg aan deze heruitgave. Die overigens heel erg mooi klinkt. Verfijnd, luchtig, dynamisch en mooi gelaagd. En dat heeft de band onder meer te danken aan de kundigheid van onze Haarlemse vinylfanaten.

Label: Music On Vinyl
Speelduur: 44:45 minuten
Website


EDITORS' CHOICE