REVIEWSpendor

Spendor S3/5R luidsprekers

René van Es | 01 augustus 2012 | Spendor

Het Engelse bedrijf Spendor maakt al sinds 1960 luidsprekers volgens puur Britse traditie. Met de hand gebouwd in het eigen bedrijf en op het gehoor afgestemd. Zoals veel bedrijven uit die tijd ligt de oorsprong van Spendor bij het omroepbedrijf BBC, dat ooit beschikte over een enorme afdeling voor ontwikkeling en onderzoek. De BBC ontwierp haar eigen luidsprekers, die vervolgens in licentie werden gemaakt door toeleveranciers. Een dergelijke toeleverancier was Spendor voor onder meer de beroemde LS3/5a modellen.

Uit Music Emotion - Oktober 2011

Ruim 20 jaar lang zou Spendor die leveren aan de BBC en aan eigen dealers voor de particuliere markt. In 1997 kwam de eerste S3/5 monitor op de markt, door veel mensen gezien als het logische vervolg op de LS3/5a, waarvoor de onderdelen op waren en niet meer vervaardigd konden worden. Tien jaar later volgde een verbeterde uitvoering met de naam S3/5R.

Onderzoek naar materiaal voor de conus leidde tot een verbeterde basweergave en een nog transparanter middengebied. Inmiddels is ook de S3/5R niet meer leverbaar en staat de nieuwste telg met de `originele` naam S3/5R2 op het podium te pronken. Gedurende een (voor mijn doen) ongekend lange periode van twee maanden bleef de luidspreker vrijwel dagelijks zijn eigen geluid verspreiden. Dat zegt meteen al heel veel over de kwaliteit van de weergave en het genoegen om met een Spendor muziek te beluisteren.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

MERK

EDITORS' CHOICE