BLOG

IFA 2011: Toshiba’s brilloze 3D TV


Redactie HiFi.nl | 02 september 2011

Van te voren werd al aangekondigd dat 3D een belangrijke trend zou zijn tijdens IFA 2011. Toshiba speelt daar handig op in met de introductie van 55ZL2: een brilloze 3D-tv voor consumenten met een royaal Quad Full HD-beeldscherm.

Het scherm heeft een diagonaal van 139 cm, zodat een grote groep kijkers tegelijk van 3D kan genieten. Om preciezer te zien: een groep van negen mensen. De brilloze 3D-technologie is gebaseerd op het stereoscopische beginsel dat er gelijktijdig een beeld voor het linkeroog en een ander beeld - met een geringe afwijking - voor het rechteroog geproduceerd wordt. In de hersenen van de kijker worden deze beelden vervolgens samengevoegd om een 3D-effect te realiseren.

Om 3D zonder bril mogelijk te maken, is het essentieel dat de lenzen de diverse beelden naar de ogen van de kijker leiden. De Integral Imaging-technologie genereert negen verschillende beelden die meerdere groothoek-kijkzones voor de brilloze 3D-tv creëren. Dit maakt dat negen kijkers in staat zijn om simultaan een 3D-ervaring te beleven zonder dat ze een bril hoeven op te zetten.

Om de diverse kijkzones optimaal te kunnen aanpassen aan de positie van de kijkers voor de tv is de 55ZL2 uitgerust met gezichtsherkenningssoftware. Met één druk op de knop van de afstandsbediening kan het toestel de positie van de kijkers bepalen en zich daaraan aanpassen voor een goed kijkervaring. 

Maar de 55ZL2 is meer dan alleen een 3D-tv waar zonder bril naar gekeken kan worden. Hij is bijvoorbeeld ook voorzien van Smart TV-functies die toegang geven tot Toshiba Places, Toshiba’s online platform voor het streamen, kopen en delen van webgebaseerde content. Tevens ondersteunt hij de HbbTV (Hybrid broadcast broadband TV) en faciliteert hij USB-recording van digitale uitzendingen op een externe harde schijf die via USB met de tv verbonden is. Bezitters van een iPhone, ten slotte, hoeven dankzij Toshiba Apps Connect niet langer naar de afstandsbediening te grijpen, maar kunnen de tv via hun smartphone bedienen.

Prijs & beschikbaarheid
De 55ZL2 3D-tv is naar verwachting leverbaar vanaf december 2011. De adviesprijs is op dit moment nog niet bekend.

EDITORS' CHOICE