Misschien een beetje vergezocht, maar de titel van dit berichtje verwijst naar een andere opmerkelijke eerste ontmoeting. De ontdekkingsreiziger Stanley speurde lang geleden naar een vermiste collega in het donkerste deel van donker Afrika, en toen hij hem eindelijk had gevonden zou hij met typisch Brits flegma hebben gezegd: “Dr. Livingstone, I presume?”.
Afgelopen vrijdag werden na een paar zeer spannende weken (wanneer komen ze nou?) eindelijk twee nog naar de douane geurende Arcam rDAC's afgeleverd op de redactie van HiFi.nl.
Al ruim een jaar heerst er een geweldige Buzz rond deze nieuwe compacte D/A converter. Er was al het een en ander over bekend, maar veel verder dan uiterlijke kenmerken en technische specificaties kwamen alle berichten erover niet. En eerlijk is eerlijk, zo lang er niets te zeggen viel over de geluidskwaliteit bleef het wat ons betreft bij woeste speculatie en wilde veronderstellingen.
Als je even stilstaat bij de vraag waarom die buzz bestaat kom je al snel tot de conclusie dat het niet alleen door de onbetwiste kwaliteit van het merk komt, maar dat Arcam hier zelf ook een bijdrage aan levert door vaak als een van de laatste Britse merken met een bepaald 'nieuw' apparaat te komen. Ze kiezen er voor om veel tijd en moeite in Research & Development te steken, maar ook om redelijk vroeg in het ontwikkelingsproces een tip van de sluier op te lichten.
Als dat vanuit markting-oogpunt wordt gedaan is het in elk geval succesvol, want veel mensen (de pers incluis) zijn altijd benieuwd wat Arcam gaat doen. En nu staat er dus eentje bij mij thuis, omdat ik hem per se in mijn eigen set aan de tand wilde voelen. Een uitgebreidere recensie volgt op korte termijn, maar een eerste indruk wil ik jullie niet onthouden.
De rDAC beschikt over vier schakelbare inputs, en is daardoor breed inzetbaar. De draadloze variant is nog niet leverbaar, hoewel de verpakking al wel een uitsparing heeft voor de bijbehorende antenne. Wordt voor het najaar verwacht. De rDAC heeft een gulle klank, waarin vooral de putdiepe en superstrakke (sub)bas positief opvalt. Je associeert zo'n betaalbaar (429 euro!) en compact apparaatje voor mijn gevoel toch niet zo snel met zo'n vol geluid. Daardoor is die laagweergave trouwens des te verrassender!
Maar laat ik de rDAC niet tekort doen door te focussen op één aspect van de weergave. Het klinkt als geheel gewoon waanzinnig goed. Het is muzikaal, snel, gedetailleerd en ruimtelijk. Ik ben bang dat ik op basis van de eerste indrukken moet toegeven dat de rRAC mijn huidige referentie waarschijnlijk op minstens één punt voorbijstreeft. Hij is nog niet eens ingespeeld, en er zijn echt nog wat luistersessies nodig om een definitief oordeel te vellen, maar ik voorspel dat de rDAC snel een flinke plek in de markt gaat veroveren.
Wie meer wil weten kan terecht op de micro-pagina die importeur Audiac rond de rDAC heeft opgezet. Nieuwsgierigen en anderszins geïnteresseerden klikken hier.