ARTIKELTeufel

iTeufel Air: opvallend onopvallend

Rebecca Seunis | 11 maart 2012 | Teufel

Het Berlijnse merk Teufel laat met zijn eerste AirPlay-apparaat precies zien waar het voor staat: de iTeufel Air is dynamisch, modern en innovatief.

De iTeufel Air combineert een hoogwaardige stereo luidspreker met een eenvoudige, strakke verpakking. En de eenvoud beperkt zich niet alleen tot het uiterlijk van de iTeufel Air, maar zit ook in de bediening van het apparaat. Er kan namelijk maar weinig misgaan met drie knoppen, waarvan er twee dienen voor het volume.

Je moet er wel even voor zorgen dat het iOS-apparaat waarmee je Airplay wil aansturen up-to-date is, anders heb je kans dat de iPad of iPhone de nieuwe geluidsbron in huis niet herkent. Daarna is het slechts een kwestie van seconden voor je muziek kunt streamen en draadloos kunt genieten van een dansje in de woonkamer of juist onderuitgezakt een filmpje kunt kijken, met geluid uit de iTeufel Air natuurlijk.

En dat geluid is niet mis, want de AirPlay technologie maakt een storingsvrije draadloze muziekweergave op cd-niveau mogelijk. Twee volwassen 2-kanaals systemen gecombineerd met de ingebouwde 130 mm subwoofer zorgen voor een compleet geluid met volle bas, heldere middentonen en stralende hoogtes. Dankzij 80 Watt aan vermogen produceert de iTeufel Air ook bij zacht volume een voelbare dynamiek, maar is ook een krachtig volume geen probleem. Kamers tot 25 m² zijn goed met geluid te vullen.

Is slechts achtergrondmuziek of normaal volume nodig, is de iTeufel Air ook makkelijk geschikt voor iets grotere ruimtes. Daarnaast kan de Air via iTunes deel maken van een makkelijk in te richten multiroom systeem. Je favoriete nummers volgen je in meerdere ruimtes: weergegeven over andere AirPlay-geschikte apparaten of in combinatie met Airport Express/Apple TV of zelfs met een tweede iTeufel Air. Zo ervaar je een prima mix van Apple technologie en Teufel audio.

Wanneer je het Airplay apparaat alleen voor muziek wilt gebruiken, kan deze een mooi vast plekje in de woonkamer innemen. Perfect voor iedereen die toch meestal muziek beluistert via de iPod of iPhone en zelden nog een cd’tje opzet.

Maar het apparaat kan natuurlijk voor meerdere doeleinden gebruikt worden en dat heeft zo zijn voor- en nadelen. Want als je een film wil kijken op de bank op je iPad, en het geluid komt uit de woonkamer op een afstand van een aantal meters, dan is het effect toch een beetje weg. Het beeld speelt zich dan in verhouding veel dichterbij af. Dan moet je het apparaat verslepen voor een betere beleving. Maar gelukkig is de Air niet al te zwaar (5,7 kg) en kun je hem gemakkelijk verplaatsen. In de zomer kan hij bijvoorbeeld lekker mee naar buiten. Dat is misschien iets minder leuk voor de buren, maar ideaal voor een feestje met vrienden.

MERK

EDITORS' CHOICE