(Gesponsord artikel)



HI-VISITLa Scala

HiVisit La Scala, Delicatessen in Beeld en Geluid.

Bart Nijman | 12 januari 2012

Hifiwinkel La Scala zit pas sinds half 2009 onder de huidige naam aan het St. Annaplein in Tilburg, maar eigenaar Maarten Teijen draait al een stuk langer mee in ‘het wereldje’. In de vroege jaren negentig begon hij na het uit de hand lopen van zijn eigen hobby op dat adres met de verkoop van zelfbouwspeakers van het Zwitserse ACR. In 1999 begon hij met een compagnon De Opera in Oisterwijk, om in 2009 na een renovatie van anderhalf jaar toch weer aan het St. Annaplein zijn intrek te nemen, onder de naam La Scala, Delicatessen in Beeld en Geluid. Zelfbouw doet Maarten niet meer. Zijn neus voor marktontwikkelingen heeft hem op het spoor van domotica gebracht. "Binnenkort bedien ik hier alles met een iPad."

Maartens liefde voor audio begon op jonge leeftijd, toen hij gebiologeerd naar Maria Callas luisterde op de installatie van zijn opa. "Die had voor die tijd een grote set en ik herinner me nog goed hoe de muziek die daar uit kwam, bij me binnen kwam. Het ging echt in mijn wezen zitten. Het was zo veel meer dan alleen geluid. Ik was zwaar onder de indruk." Toch heeft hij er geen liefde voor apparatuur aan over gehouden. "Het apparaat boeit me eigenlijk niet. Als de muziek maar binnen komt", vertelt hij in de prettig rommelige luister- en home cinema-ruimte achter in zijn winkel.

De zaak grenst aan zijn huis en op de één of andere manier proef je dat ook als je in La Scala binnen staat. Waar veel hifizaken nogal statisch over kunnen komen, voelt het in de winkel van Maarten alsof er ook een beetje geleefd wordt. De koopwaar staat keurig in mooie kasten en schappen opgesteld, maar op het bankstel ‘slingert’ nonchalant een set kleine PMC-luidsprekers en een handvol afstandsbedieningen. Het geeft de winkel een prettige sfeer.

"Toen ik zelf ging bouwen, ging alles proefondervindelijk. Ik ben niet zo technisch, ik vond het gewoon leuk. De verkoop van zelfbouwkits liep heel goed in de vroege jaren ’90. Toen Bose echter met hun melkpaksysteem op de proppen kwam, nam de vraag naar klein spul toe en die naar grote zelfbouwspeakers af. Toen ben ik in 1995 onder andere Totem luidsprekers en Rega platenspelers gaan voeren. Vooral door die kleine Totems, met hun enorme realiteitszin, ben ik wel anders gaan denken", vertelt Maarten. "Laten we wel wezen, een concertzaal in huis halen is onmogelijk. Maar de beléving kun je wel krijgen. En dat is wat mensen zoeken: het gevoel dat iets ‘echt’ is. Dan pas kan muziek wat losmaken. Weinig producten kunnen dat, omdat apparatuur vaak een vertaling maakt van een originele uitvoering. Goede apparatuur vertaalt niet, die zorgt dat een viool gewoon een viool is. Totem en PMC kunnen dat. Rega en Heed ook, evenals de buizenversterkers van Melody Audio." Allemaal merken die La Scala daarom in de winkel heeft staan.

 


EDITORS' CHOICE