(Gesponsord artikel)



HI-VISITAudio Selectief

Audio Selectief - Sneek

René van Es | 19 augustus 2004

Je zou gaan denken dat elke Hi-Visit onderhand hetzelfde aan het worden is en het gevaar optreedt een eenheidsworst te genereren. Niets is minder waar als je de moeite neemt en de tijd vrijmaakt om naar Sneek af te reizen en daar Audio Selectief te bezoeken. Op een mooie vrijdag eind juli was het aan mij de beurt 200 kilometer te rijden en een fascinerende man te ontmoeten, die op dat moment samen met zijn vrouw de warmte trotseerde, de wespen trotseerde en niet alleen koffie met koek presenteerde maar zeker ook anekdotes en stellingen. Henk Niemeijer geflankeerd en terzijde gestaan door zijn vrouw Aleida.

Audio Selectief (c) Xingo
 
Na een eerste korte kennismaking met Henk die overstemd werd door het meest vreselijke geluid dat ik ken, dat van een stofzuiger, komt Aleida met koek en koffie om de hoek. Samen met een klant die zich even later ontpopt als “Wolfje” en moderator is van ons forum (dat ten tijde van dit interview nog online was, red.) ontspint zich het gesprek. In een vorm waar ik enige moeite mee heb want de onderlinge discussies gaan alle kanten uit zonder dat ik structureel aantekeningen kan maken, terwijl ik kom voor een interview. Het is tekenend voor de sfeer in de winkel, open, ongedwongen, vriendelijk en ruimte voor meningen. Toch krijg ik een kort overzicht van Henk’s loopbaan uit hem voor we ons verlekkeren aan exotische pick-up elementen. Waarover later meer.
 
Audio Selectief (c) XingoHenk had helemaal niet het plan zich in audio te begeven. Hij komt uit de wereld van de mechanica (gereedschapmaker, vandaar de liefde voor platenspelers) en bezat een prima baan bij de politie toen hij aan het avontuur begon. Audio vond hij wel altijd al leuk. In zijn jonge jaren was hij altijd bezig met audio en combineerde dat met een handelsgeest om zijn zakgeld te verhogen. Hij kocht in Amsterdam Philips GP400 elementjes voor 35 gulden en verkocht die in Sneek tegen een scherpe maar hogere prijs. In Sneek waren ze in de winkel namelijk 90 gulden. Gaandeweg leerde Henk het nodige van audio en gebruikte zijn kennis om vrienden, familie en zichzelf van een beter geluid te voorzien. Op een zaterdagmiddag die ruim 30 jaar achter Henk ligt, begon hij onverwacht in een winkel een klant van advies te dienen. Henk: “Die arme man stond maar te wachten op een verkoper. Die was bezig met een klant die oeverloos zeurde en niet van zin leek iets te kopen. Ik ben maar gaan praten met de klant en wist hem ervan te overtuigen welke componenten hij moest kopen. Waarom weet ik niet, maar de man was vol vertrouwen en besloot de set aan te schaffen. Bij mij. Maar ja, ik werkte daar helemaal niet, ik was eveneens klant. Dus schoot ik de verkoper aan en vertelde hem zijn gesprek te onderbreken en uit het magazijn een aantal zaken te halen. De koop was al rond, het hoefde niet lang te duren en iedereen zou er blij mee zijn. De eigenaar van de winkel bleek het allemaal te hebben aangezien en bood mij per direct een baan aan. Maar ja, ik zat hoog en droog bij de politie dus was helemaal niet geïnteresseerd. Uiteindelijk kwamen we overeen dat het alleen voor de zaterdagen zou zijn en dat was de start van Henk als audio adviseur.” Van het één kwam het ander en onvermijdelijk gaf Henk zijn baan op en trad definitief binnen in de detailhandel. Al snel rees de vraag of hij een filiaal op poten wilde zetten in een nabijgelegen stad en Henk deed dat met succes. “Wat ik voor anderen kan, kan ik voor mijzelf nog beter" neemt Henk weer het woord: “Dus nam ik na drie jaar ontslag en ben een eigen winkel begonnen in Sneek. Tot op de dag van vandaag heb ik daar geen spijt van en werk ik met plezier, een hobby combinerend met het verdienen van de dagelijkse boterham, koffie en koek”.

Audio Selectief (c) Xingo
 


EDITORS' CHOICE